Президентът Румен Радев заминава на посещение в Република Южна Африка

Новини
09:20 - 11 Май 2023
2750
Президентът Румен Радев заминава на посещение в Република Южна Африка

Президентът Румен Радев заминава на посещение в Република Южна Африка. В делегацията на държавния глава са вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев и министърът на туризма Илин Димитров, както и представители на компании от областта на информационните технологии и иновациите, машиностроенето, енергетиката, фармацевтичната и отбранителната промишленост, селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия.

Утре българският държавен глава ще се срещне с южноафриканския си колега Сирил Рамапоса в неговата официална резиденция в Претория. Двамата президенти ще разговарят на "четири очи", след което ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави. Задълбочаването на политическия диалог между София и Претория и

развитието на двустранните отношения в сфери от взаимен интерес ще бъдат водещи теми по време на срещите.   

В рамките на посещението на българския държавен глава в Претория ще се състои бизнес форум. В него ще участват представители на над 30 български компании и браншови организации и техни колеги от РЮА. Очаква се по време на събитието да бъде подписан меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата и Южноафриканската търговско-промишлена палата.  

В събота по покана на местната българска общност президентът ще присъства на освещаването на първия български православен храм в Република Южна Африка "Св. Иван Рилски". Храмът в Мидранд, близо до Йоханесбург, ще бъде осветен от Старозагорския митрополит Киприан. По-късно държавният глава ще посети българското неделно училище и ще се срещне с наши сънародници.