Президентът се стяга за Антарктида (СНИМКИ)

Румен Радев връчи националния флаг на проф. Христо Пимпирев, ученият пък подари на държавния глава полярен екип

Общество
14:43 - 21 Октомври 2024
1750
Президентът се стяга за Антарктида (СНИМКИ)

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция. Церемонията се състоя в Гербовата зала в Президентството. Знамето бе прието от ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев. За трета поредна година нашата експедиция ще плава към Ледения континент с българския изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“.

От своя страна проф. Пимпирев подари на държавния глава полярен екип, с който Радев може да отиде на Ледения континент и да се включи в експедицията. Държавният глава изрази готовност да отиде до Антарктида, ако няма консултации.

Днес трябва да отдадем дължимото към българската държава и учени, които преди повече от три десетилетия направиха така, че България да бъде една от първите нации, които да стъпят уверено на Антарктида в една важна за човечеството мисия, каза президентът Румен Радев.

Проф. Пимпирев очаква държавният глава да посети Антарктида, докато българските учени са там.

Надявам се другата година да не ни грози пак рискът от безкрайни консултации за съставяне на правителство и тогава с удоволствие ще се възползвам от този екип, отговори Румен Радев.

Белият континент се намира на 14 000 км от София, но дори в този отдалечен и труднодостъпен край България има своето силно и влиятелно присъствие, отбеляза Радев. Едва ли днес вече има човек, който да си мисли, че изследването на Антарктида е екзотика или прищявка на група учени.

Днес вече всички знаем и вярваме, че изследването на Белия континент е ключът към разгадаването на тайните на нашата планета, към овладяването на климатичните промени и към изграждането на устойчиво бъдеще за планетата, коментира президентът. 

По думите му може да бъдем горди, че българската антарктическа база и експедиция се превръща в истински привлекателен център за развитие на наука от световен мащаб. С научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" неимоверно нараснаха възможностите на нашата полярна експедиция и ставаме фактор и в международен план. Със завършването на новата изследователска лаборатория в нашата база възможностите ни ще растат, добави Румен Радев.

Според президента не по-малко важно е международното сътрудничество, което се разгръща на Антарктида. В нашето съвремие, раздирано от противоречия и конфликти, човечеството има остра нужда от положителен пример за международно сътрудничество, доверие, взаимно уважение, разбирателство и подкрепа. Екстремните условия, в които се работи, вадят на преден план най-добрите черти на човека и те се пренасят и в международното сътрудничество и в тази среда, обясни държавният глава.

Президентът отбеляза, че учени от Гърция и Черна гора ще бъдат част от българската експедиция тази година.

Гърция ще изпрати за първи път свои учени до Антарктида. Те ще бъдат част от следващата българска експедиция и ще пътуват на борда на изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий", заяви за БТА президентът на неправителствената организация "Гръцко общество на полярната зона" (Hellenic Polar zone society) Симеон Константинидис, пенсиониран офицер от Военноморските сили на Гърция с опит в областта на океанографията и метеорологията. 

Планираме да се присъединим към следващата българска експедиция на Антарктида и да разширим сътрудничеството между България и Черна гора в тази област. Това каза за БТА д-р Весна Мачич от Института по морска биология в Котор и преподавател в Университета на Черна гора.

Няма да забравя 1993 г., първата българска антарктическа експедиция - шест души, толкова беше цялата експедиция, бяхме тук в Гербовата зала, когато президентът Желю Желев ни връчи националния флаг, каза ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. Всяка година експедициите се провеждат под егидата на Президентството, тъй като е единствената институция, която не е заразена от политически борби, заяви той.

По думите му България определя съдбата на тази част от света. Той отбеляза, че сме уважавана нация на континента и страната ни ще помогне на ОАЕ тази година да започне своята изследователска мисия на Антарктида. От ОАЕ ще пътуват двама метеоролози.

Проф. Пимпирев пожела "всички да се върнем в България от другата България, макар и ледена, но чиста – без завист и без задкулисни игри".

Снимки: Светломир Стоянов