Президентът: Трябва да преосмислим отношението към националната сигурност (НА ЖИВО)

Службите са в условия на кадрови дефицит, във въоръжените сили има тревожен отлив, отбеляза Радев

Новини
13:13 - 04 Октомври 2024
4899
Президентът: Трябва да преосмислим отношението към националната сигурност (НА ЖИВО)

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента обсъди рисковете за България в контекста на конфликтите в Близкия изток. Държавният глава Румен Радев свика извънредно заседание на КСНС на тема „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“.

Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток. Повишава се рискът от миграционни потоци и извършване на терористични атаки. Трябва да продължат усилията за евакуацията на българските граждани от региона, както и за освобождаване на сънародниците ни от "Галакси лийдър", заяви президентът Румен Радев.

"Призоваваме за деескалация и недопускане въвличането на други държави, което би бил заплаха за мира в глобален мащаб. Неотложно и незабавно трябва да се прекратят военните действия и намиране на мирен изход от ситуацията. При необходимост да се засилят превантивните мерки за недопускане на терористични заплахи. също и да се актуализира Националния план за превенция на тероризма", допълни той.

Службите са тези, на които разчитаме за съвременна информация. Тези служби са в условия на кадрови дефицит. Оборудването, с което разполагат – те трябва да осигуряват изпреварваща информация на фона на враждебни структури, които разполагат с доста по-високо технологично.

Подобни изводи може да се направят и за дипломатическата служба. МВР също има проблем, свързани с подготовка на кадри и оборудване, каза Радев.

Напоследък бяха предприети важни стъпки – на важни участъци от нашата граница с Турция все още липсва ограда, системи за наблюдение. За въоръжените сили – на КСНС много пъти сме поставяли въпроса най-големият проблем – тревожният отлив на личен състав, припомни той. 

Той повдигна въпроса за 30% увеличение на заплатите в армията. Трябва да се привлекат млади хора с качества, да се задържат с мотивация, посочи президентът. 

По думите му ще бъде засилено сътрудничеството с партньорски служби за сигурност. „Трябва да преосмислим отношението си към националната сигурност. Член 59 от Конституцията гласи, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, а подготовката на гражданите за това се урежда със закон. Такъв няма, затова се обединихме да работим за в бъдеще за създаването му, така всеки гражданин да има възможност да изпълни конституционното си задължение“, посочи държавният глава. 

„Ние сме в центъра на този по-широк регион на нестабилност. Обединихме се около позицията, че гарантиране на сигурност в свят с голяма динамика на геополитическите процеси е основна задача на държавното ръководство и изисква усилие за развитие на всички елементи от системата за националната сигурност – службите, МВнР, МО, въоръжени сили и дори отбранителната индустрия. На тях разчитаме да действат адекватно при криза“, заяви президентът.

Взехме решение да продължим да работим активно - и МС, и партиите, и законодателната власт, за да направим в скоро време така, че да тръгнем в посока, която да носи по-голяма сигурност за нашето общество, заяви Радев.