Президентите на Чехия и Словакия на посещение в Киев

Двамата лидери планират да разговарят с украинския президент Володимир Зеленски

ЕС
12:59 - 28 Април 2023
1519
Президентите на Чехия и Словакия на посещение в Киев

Новият чешки президент Петър Павел и президентката на Словакия Зузана Чапутова пристигнаха днес в Киев на съвместно посещение, предаде ДПА, като се позова на новинарските агенции на двете държави.

Двамата лидери планират да разговарят с украинския президент Володимир Зеленски. Визитата им идва в момент, в който Русия извърши поредния обстрел по руски градове, в това число и по столицата Киев.

Чехия и Словакия са сред най-силните политически и военни поддръжници на Украйна от началото на руската инвазия. Словакия предостави свои ракетни системи за противовъздушна отбрана на Украйна малко след началото на руската инвазия, а година по-късно тя стана и първата страна членка на ЕС и НАТО, която изпрати свои изтребители на Киев.

Чапутова посети Украйна в края на май 2022 г. по покана на Зеленски. Тогава освен в Киев тя беше и в два освободени града в района, пострадали тежко вследствие на конфликта. За президента на Чехия Павел това е първото пътуване до Украйна, откакто той встъпи в длъжност на 9 март.

Във "Фейсбук" Чапутова написа, че визитата й в Украйна заедно с президента на Чехия е нова ера в сътрудничеството помежду им.