При ареста в Дания: Убиецът на Митко от Цалапица опитал да избяга

Дрехите на Рангел Бизюров били целите в сняг

Общество
08:26 - 30 Ноември 2023
6170
При ареста в Дания: Убиецът на Митко от Цалапица опитал да избяга

Заподозреният за убийството на Димитър Малинов в Цалапица  – Рангел Бизюров, беше задържан вчера в Дания. Българските власти го издирват от четири месеца.

На 20 юли тялото на 24-годишния Димитър беше намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян. Към наказателна отговорност бяха привлечени двама братя близнаци – Борислав и Валентин Динкови, задържани за лично укривателство. Бизюров избяга от България. Той беше привлечен задочно като обвиняем за убийството и беше издадена европейска заповед за издирването му.

От самото начало жителите на Цалапица подозират умишлено забавяне на разследването от страна на МВР. Те многократно протестираха с искане за справедлив процес срещу всички, замесени в престъплението. В крайна сметка бяха уволнени бившият директор на областната дирекция на МВР-Пловдив Васил Костадинов и началникът на Районното управление в Стамболийски Ангел Керпиев.

Бизюрев е задържан в сряда в провинциален град, където започнал работа във фирма за почистване на стъкла. Информацията за пребиваването му в Дания е получена по реда на международното полицейско сътрудничество. В понеделник с видеоконферентен разговор българските и датските власти са уточнили детайлите по задържането.

Разследващите обясниха, че тъй като Бизюрев е живял дълго време в чужбина, е изградил мрежа от контакти, които са му позволили да се укрива.

„Не се учудвам, че някой му е помагал –няма как човек без пари да се издържа в Германия, в Дания, в която и да е държава по света. Как отиде до Дания?“, коментира днес пред Би Ти Ви майката на убития Димитър – Атанаска Бакалова.

Тя е убедена, че близки и приятели на Рангел от България са му помагали да се укрива толкова дълго време.

Властите ѝ показали снимка, направена по време на ареста, на която обвиняемият е с белезници. Бизюрев направил опит да избяга.

„Направил е опит да избяга, целите му дрехи бяха в сняг. Загледах се точно в дрехите и ми казаха, че е направил опит да избяга и затова органите на реда са използвали сила, бутнали са го на земята, за да го приклещят“, каза тя.