При мирис на чесън от газовата уредба – спрете двигателя!

200 000 автомобила у нас работят със синьо гориво

Топ
12:28 - 25 Октомври 2019
5470
При мирис на чесън от газовата уредба – спрете двигателя!

Все повече собственици и ползватели на автомобили се ориентират към пропан-бутана като алтернативен горивен източник за своите возила. Няма официална статистика колко са колите на газ в България, но по неофициални данни те са над 200 000.

Именно за това от пожарната в Пазарджик дадоха няколко съвета за ползването на автомобилните газови уредби:

Автомобилните газови бутилки не трябва да са на повече от 10 години. Задължителни при преминаване на автомобила през ГТП да се проверяват и газовата му инсталация. Препоръчва се  поставянето на газовите инсталация да бъде от лицензиран представител  или специалист.

Препоръчва се автомобилните газови бутилки и да не се пълнят догоре. Много хора обаче не спазват правилото и пълнят догоре, за да изминават повече разстояние, без да спират за зареждане, а това е опасно. Експертите са категорични, че трябва да сме особено внимателни с газовите бутилки, особено в жегата. Най-важното е да се пълни максимум 80%.

За да се избегнат инциденти, злополуки, аварии при автомобили с газови уредби РД ПБЗН препоръчва:

Ако усетите миризма на чесън от автомобила, избутайте го на открито място без да палите двигателя. При ескалация на инцидента задължително се уведомяват органите на РСПБЗН, Полиция, Бърза помощ.

При всички случаи посоката на вятъра е от голяма важност. Газовият облак се разпространява по посока на вятъра, затова при евакуация всички трябва да се отправят в посока обратна на тази на вятъра.

Ако подхождайки към гаража/автомобила си/помещението усетите специфичната миризма на газ, идваща от автомобила във вашия гараж или конкретно помещение, не включвайте осветлението. Изключете незабавно електрозахранването от главното табло на дома си. Уведомете пожарната и полицията.

Отцепете района за външни лица, евакуирайте хората от съседните сгради и помещения. Ако това не застрашава безопасността и като се съобразявате с наличните съоръжения, ограничете изтичането и се опитайте да предотвратите евентуален пожар.

При значителен теч, ако е безопасно и възможно при дадените обстоятелства да се увие с мокра дреха, за да се създаде ефектът на ледената топка. Внимавайте за студови изгаряния, носенето на лични предпазни средства е задължително.

При изтичане на голяма количество газ не позволявайте на газовия облак да проникне в канали, ровове, мазета. Трябва да се създаде водна завеса, така че да се осуети разпространението на газовия облак. С помощта на силна водна струя се направлява газовия облак и се улеснява разпръсването му. Заставайте откъм наветрената страна, ограничете достъпа на трети лица.

Абсолютно е забранено да са проверява за изтичане на газ чрез използването на пламък, огън запалка или друг топлинен източник.