При новия служебен кабинет: Румен Спецов остава шеф на НАП

Политика
18:22 - 15 Септември 2021
5069
При новия служебен кабинет: Румен Спецов остава шеф на НАП

Румен Спецов има всички шансове да остане начело на Националната агенция по приходите и при новото служебно правителство, чийто състав утре официално ще бъде обявен от президента Румен Радев. Това потвърдиха пред Lupa.bg отлично запознати с рокадите във властта източници. Въпреки първоначалните скандали около Спецов и повечето политически партии, и бизнеса, и гражданите са доволни от работата му, коментират източниците ни.

Възход, подем, край на кражбите, милиони инвестиции и голяма глътка въздух за бизнеса очерта днес заедно тандемът Асен Василев - Кирил Петков. Сочените за бъдещи лидери на партия изтъкнаха огромен успех за служебното правителство.

Благодарение на промени в митниците и НАП, около 2 млрд. ще влязат в бюджета тая година, отчете министърът на финансите, което е очевидна похвала и за Румен Спецов. Това е рекорд за последните 5 години.

При встъпването си в длъжност от културиста бе поискано да спре рекетът над малките фирми, данъчните да спрат да изнудват бизнеса и НАП да обърне внимание и на големите данъкоплатци, които невинаги са изрядни към хазната.

НАП изготви списък с просрочени задължения към хазната, които не бяха събирани в последните 10 години. Дни след обявяване на този приоритет данъчните съобщиха, че големи компании сами са изразили готовност да започнат да погасяват дълговете си. В следствие на това натрупаните задължения от 6 млрд. лв. намаляха със 100 млн. още през първия месец от управлението на новото ръководство на НАП начело с Румен Спецов.

В полезрението на данъчните най-напред попаднаха онези компании, които получават държавни поръчки, тъй като се разпореждат с публичен ресурс. Текат ревизии и проверки и на компании с еврофинансиране, както и на такива, които са получили големи заеми от Българската банка за развитие.

Спецов продължи проверките и на фирми с големи касови наличности. Обикновено тези пари са знак, че се извършва скрито разпределение на печалба, за което не се плаща данък. Парите от касовите наличности може да се ползват и за корупционни схеми и купуване на гласове, обяви преди време финансовият министър Асен Василев.

За първи път бе направена и проверка на дейността по дезинфекция на граничните пунктове, която стана известна като “златен гьол”. Бяха открити касови наличности от 32 млн. лв. и започна събирането на дължим ДДС за 5 млн. лв. Проверката на фирмата, която извършва дезинфекцията, продължава.

След разговори на НАП с “Лукойл Нефтохим Бургас” пък стана ясно, че рафинерията сменя модела на работа, след като години наред компанията декларираше, че работи на загуба. От 1 януари 2021 г. заводът работи образно казано на ишлеме и се отказва от трансферното ценообразуване, като така ще влиза данък печалба в бюджета.

На пълна проверка са били подложени и всички компании, които влязоха в българския списък “Магнитски”, както и такива, които не са вписани в него, но имат бизнес с посочените фирми.