Приеха правилата за избор на нов управител на БНБ

Любомир Каримански продължава да иска поста на Димитър Радев

Политика
13:32 - 16 Март 2022
1720
Приеха правилата за избор на нов управител на БНБ

Народното събрание прие процедурните правила за избор на управител на БНБ. Срокът за представяне на кандидатите е 7 дни. ГЕРБ и ДПС обвиниха управляващите, че бавят процедурата без основание. 

Предложението процедурните правила за избор на управител на БНБ да е първа точка в дневния ред беше на парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Спор в залата предизвика начинът на гласуване в дебатите, а в друг стана ясно, че шефът на бюджетната комисия от ИТН Любомир Каримански продължава да настоява да е кандидат за поста, въпреки неодобрението на партньорите от ПП. Те пък твърдят, че нямали готова кандидатура, макар да се говори от седмица, че досегашният зам.-гуверньор Калин Христов е най-вероятното име за тяхна номинация, съвместно с ДБ. 

От ГЕРБ заявиха, че парламентът работи на ръба на кворума в залата. Десислава Атанасова коментира:

„Отново прецедент в пленарната зала. В 9,15 вече няма кворум в Народното събрание, защото мнозинството на „Продължаваме промяната“ не се регистрира. На коалиционен съвет вероятно не сте се разбрали как да замените изискванията спрямо управителя на БНБ с едни много по-ниски по отношение на образованието на кандидат за управител на БНБ“.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ обясни:

„Ива Митева е на видеостената, както знаете. Ще цитирам това, което тя казва, тъй като за съжаление системата ни още не е такава, че хора могат да се изказват от там. Щом никой не е оспорил кворума, има 62 гласа, решението е прието“.

Председателят на парламента Никола Минчев се съгласи с вносителите:

„Колеги, аз смятам, че това, което прочете Тошко Йорданов, е правилно“.