Приемат заразени от Covid-19 само в определени болници?

За обща стратегия на поведение към заразата от коронавируса призова шефът на столичната РЗИ

Новини
16:47 - 14 Май 2020
2914
Приемат заразени от Covid-19 само в определени болници?

Болните с коронавирус да се съсредоточат само в определени лечебни заведения, а останалите болници да останат като буфер за лечение на другите заболявания.

Това бе една от обсъжданите теми по време на спешна среща на Столичната Регионална здравна инспекция с директорите на всички столични болници.

Нужна е обща стратегия на поведение към заразата от коронавируса, каза д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ.

„Посоката, в която вървим, е пряко насочено хоспитализиране на пациенти в определени болнични заведения. В една голяма част от тях трябва да се концентрират леките и средно тежки форми, както в другите лечебни заведения трябва повече да стоят като буфер, отколкото да бъдат запълвани“.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов подкрепи идеята да има отделни болници за лечение на коронавирус, а другите да лекуват и другите заболявания. 

„За съжаление, може би се иска много повече, и ако успеем това, което беше моето предложение, да локализираме няколко центъра, където да се лекуват болните с коронавирус и няколко реанимационни центъра, където също да се лекуват тези, които се нуждаят от реанимация, по този начин ние ще облекчим много и персонала на всички болници, защото ще намалим риска“.

13,6% е средният процент на заразени медици за Европа, сочат данните на Европейският център за заразни заболявания.

Близо 30% са заразените медици в Ирландия, където е най-високият процент заразен персонал.