Пригожин: Губим Русия! Лъжат Путин за войната!

Основателят на частната армия "Вагнер" поднови критиките към Москва и военния министър Шойгу

Новини
23:50 - 21 Юни 2023
16579
Пригожин: Губим Русия! Лъжат Путин за войната!

"Контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна носи на Русия сериозни проблеми и загуби, за които мълчат, за които руският народ изобщо не знае". Такава остра критика отправи в аудиосъобщение основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който е в открита война с военния министър Сергей Шойгу.

Записът от над 4 минути, разпространен в "Телеграм", очаквано съдържа и унищожителни критики към Шойгу. Част от тях е и твърдението, че руският президент Владимир Путин е "жестоко мамен" за ситуацията на фронта и че ако лъжата продължава, ще "загубим Русия".

"Еднозначно заявих, че това, което ни разказват в ефира за контранастъплението на украинските въоръжени сили, не съответства на действителността. Погледнете картите, които се намират в интернет и на доказателствата... Това са големи територии, които загубихме", отбелязва Пригожин.

"Мога да кажа какво става при нас по линията на съприкосновение", каза Пригожин. Той товори за няколко направления - в Запорожка област, в района на Работино на Украйна са "дадени огромни парчета" територия. Украинската армия присъства на терен в близост до Токмак, в село Садовое. Украинците според него се готвят да форсират Днепър, а тази информация се "скрива".

При това "няма никакъв контрол, няма въоръжение, боеприпаси, войници цял ден пишат писма, че им трябват снаряди, противотанкови средства, гранати, бронебойни патрони". Войските не могат да воюват заради "50-60%" недостиг на личния състав, обяснява боса на "Вагнер".

Според него има риск "по-голямата част от териториите, които бяха овладени, да се върнат у противника... и всичко това се скрива от всички". "Всички тези цифри щателно се скриват. Всичко, което се занимава днес ръководството на "спецоперацията", е нагаждане на фактите, за да се предават на Москва красиви доклади. Да, но те са лъжа!", заявява Пригожин.

Това е очевидна критика към Министерството на отбраната, чиято комуникация по темата с войната в Украйна Пригожин коментира активно още откакто потвърди, че стои зад "Вагнер" миналата есен.

Пригожин коментира и вчерашната колегия на Министерството на отбраната и нарече "позорни" обсъжданите теми на този фон в поредната критика към ресорния министър Сергей Шойгу: изложението "Армия-2023", "чийто основен организатор са съпругата и дъщерята" на Шойгу, и военноморският парад. "За да се проведе военноморски парад, като начало е нужно крайцерът "Москва" да се докара от дъното на Черно море, който вие, измет, позорно потопихте, заедно с руските моряци", казва той.

Основателят на "Вагнер" е все по-дързък в критиките си към властта. Преди няколко седмици Пригожин даде необичайно остро дори по неговите стандарти интервю за Русия и войната, а дни след това започна обиколка из страната, на която повтаряше някои от най-радикалните си тези.

Чуйте записите на Евгений Пригожин от Телеграм-канала му, в които остро критикува официална Москва за войната ТУК и ТУК