Пригожин избълва истината за Кремъл

Украйна
13:11 - 23 Юни 2023
4231
Пригожин избълва истината за Кремъл

Силите на Москва отстъпват в източната и южната част на Украйна след контраофанзивата на Киев, заяви ръководителят на руската наемническа групировка "Вагнер".

Коментарите противоречат на неотдавнашните оценки на руския президент Владимир Путин, че Украйна търпи "катастрофални" загуби и че има затишие в боевете, съобщава АФП.

"На терен в момента руската армия отстъпва на Запорожския и Херсонския фронт. Въоръжените сили на Украйна отблъскват руската армия", заяви Евгений Пригожин в социалните мрежи.

Миналата година Кремъл твърдеше, че е анексирал южните области Запорожие и Херсон, въпреки че не ги контролираше напълно, а напоследък Украйна отбеляза ограничени успехи там.

"Ние затъваме в кръв. Никой не внася резерви. Това, което ни казват, е най-дълбоката измама", добави Пригожин, визирайки руското военно и политическо ръководство.

62-годишният бизнесмен, близък до Кремъл и санкциониран от Запада, който се превърна във водеща фигура в руската операция в Украйна, е и яростен критик на политиката на Москва там.

Неговите сили, подсилени от десетки хиляди новобранци от затвора, изиграха централна роля в превземането от Русия на град Бахмут в Донецка област - най-дългата и вероятно най-кървавата битка в конфликта.

В ескалация на критичната си към Кремъл реторика Пригожин подкопа и самата предпоставка за решението на Путин да започне да започне войната.

"Защо започна специалната военна операция? ... Войната беше необходима за самоизтъкване на банда копелета", добави той.

Сраженията се увеличиха в окупираните части на южната и източната част на Украйна, включително удари далеч зад вражеските линии.