Пригожин пак заплашва Кремъл: Изтеглям "Вагнер" от Бахмут

Шефът на частната военна групировка постави ултиматум - до следващата сряда

Русия
12:34 - 05 Май 2023
4853
Пригожин пак заплашва Кремъл: Изтеглям "Вагнер" от Бахмут

Ръководителят на руската частна военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин допуска изтегляне на силите си от източния украински град Бахмут до следващата сряда, съобщи Би Би Си в петък.

От месеци там се водят най-ожесточените боеве в рамките на руската инвазия в Украйна, която започна през февруари 2022 г. "Вагнер“ ръководи руския натиск за превземане на Бахмут от миналата година, но не успя да отблъсне украинските бойци, които все още държат западните части на града. Пригожин заплаши да изтегли силите си оттам още в края на април.

Той съобщи намеренията си, след като по-рано пресслужбата му публикува и видео, в което се вижда, че е застанал в поле с трупове. Пригожин казва, че те са на загинали членове на "Вагнер". В клипа той обвинява лично висши представители на руската отбрана за загубите, понесени от бойците на "Вагнер" в Украйна.

Изказването на Пригожин поднови и изостри дългогодишната му вражда с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, които многократно е обвинявал, че лишават силите му от боеприпаси.

Във видеото, публикувано от пресслужбата му, част от думите му са изтрити. "Имаме 70% недостиг на боеприпаси. Шойгу! Герасимов! Къде са боеприпасите *******?", казва той пред камерата, викайки. "Отговорните за това ще отидат по дяволите", добавя той, като казва, че загубите на "Вагнер" ще бъдат пет пъти по-малки, ако е адекватно снабден.

"Това са момчетата от Вагнер, които загинаха днес. Кръвта им е все още прясна", каза Пригожин, докато сочи труповете около себе си. "Те дойдоха тук като доброволци и умират, за да можете вие да се нагушите в кабинетите си".

Пригожин започна публично да враждува с началниците на отбраната през 2022 г. Той ги обвинява в некомпетентност и умишлено лишаване на "Вагнер" от боеприпаси от лична неприязън към него самия.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало изказването на Пригожин от петък.

Украинската страна твърди, че в боевете за Бахмут руската армия и ЧВК "Вагнер" губят по няколкостотин бойци на ден, а понякога и до хиляда. Руското министерство на отбраната не предоставя данни за загубите. Пригожин също не уточни броя на загиналите, но нарече загубите "големи", съобщава "Свободна Европа".