Пригожин плаши: Изтеглям „Вагнер“ от Бахмут

Топ
10:13 - 30 Април 2023
4136
Пригожин плаши: Изтеглям „Вагнер“ от Бахмут

Собственикът на руската частна военнна група "Вагнер" Евгений Пригожин заплаши, че ще изтегли войските си от град Бахмут в Украйна заради големия брой жертви, предаде ДПА.

"Всеки ден имаме купчини от хиляди тела, които поставяме в ковчези и изпращаме у дома", заяви Пригожин снощи в интервю за руския военен блогър Семьон Пегов.

Загубите са пет пъти по-големи от необходимото заради липсата на артилерийски боеприпаси, каза Пригожин. Преди ден той бе цитиран да казва, че "Вагнер" скоро може да спре да съществува.

Той обяви, че е изпратил писмо до руския министър на отбраната Сергей Шойгу с молба за доставки във възможно най-кратък срок.

"Ако недостигът на боеприпаси не бъде попълнен, ние сме принудени - за да не бягаме след това като страхливи плъхове - или да се изтеглим, или да загинем", заяви 61-годишният Пригожин.

Пригожин каза още, че вероятно ще бъде принуден да изтегли част от войските си. Той обаче предупреди, че след това фронтът ще се срине на други места.

От месеци в Източна Украйна се водят боеве за Бахмут, като загубите и на двете страни са големи, припомня ДПС. В момента украинската армия контролира малък район в западната част на града, но няма намерение да се изтегля.

Киев заяви, че Москва няма да успее в усилията си да отреже Бахмут от украинските пътища за доставки.

Въпреки че се водят боеве за пътя от Бахмут до Часов Яр, руснаците не успяват да нарушат снабдяването на защитниците, каза Черватко. ДПА отбеляза, че не е успяла да провери тази информация от независими източници.