Пригожин: Забраниха ми да вербувам затворници

Той отдавна е в конфликт с руското военно ръководство

Украйна
17:23 - 14 Февруари 2023
2371
Пригожин: Забраниха ми да вербувам затворници

Евгений Пригожин и неговата частна военна компания „Вагнер“ са били отстранени от процеса по набиране на затворници, които да се бият за Русия във войната в Украйна. Една от причините е, че Готвача на Путин третирал затворниците като равни, което обиждало някои руски генерали.

Това се вижда от официален отговор на Пригожин на въпрос, зададен от Вячеслав Михайлович - депутат в Законодателното събрание на Свердловска област. Той качи писмото в социалните мрежи и потвърди автентичността му пред „Яр Новости“.

Припомняме, че по-рано този месец Пригожин заяви, че вербуването на затворници в ЧВК „Вагнер“ е напълно прекратено.

"За съжаление, проектът за по-нататъшно набиране на затворници в момента е затворен. Аз и ЧВК "Вагнер" сме напълно отстранени от този процес по следните причини", пише Готвача на Путин към Михайлович и ги изброява.

"Първата е прекомерно високата ефективност на изпълнение на задачите, която поставя определен брой упълномощени лица в неудобно положение, а също така дискредитира работата на някои звена в други сектори на фронта", пише той.

"Второ, ЧВК "Вагнер" използва затворниците не като затворници, а като равноправни бойци, което дразни военния елит.

Трето, определен брой военни функционери решават, че ако вербуват затворници, ще могат да станат известни като ЧВК "Вагнер".

Така че, за съжаление, не мога да ви бъда полезен с нищо. Препоръчвам ви да се обърнете към Министерството на отбраната", заявява Пригожин.

Той отдавна е в конфликт с военното ръководство и представителите на Министерството на отбраната, като това се видя най-ясно в битките за превземането на Соледар.