Приходите от Суецкия канал спадат с 40% заради напрежението в Червено море

Трафикът по ключовия търговски път е намалял с 30 на сто между 1 и 11 януари на годишна база

Новини
17:10 - 12 Януари 2024
1776
Приходите от Суецкия канал спадат с 40% заради напрежението в Червено море

Приходите на Египет от експлоатацията на Суецкия канал са намалели с 40 процента от началото на годината, след като големи компании за морски превози пренасочиха корабите си далеч от маршрута, заради атаките на йеменските хуси, заяви директорът на Администрацията на Суецкия канал адмирал Осама Рабие, цитиран от онлайн изданието "Масрауи". 

Трафикът по ключовия търговски път е намалял с 30 процента между 1 и 11 януари на годишна база. 544 плавателни съда са преминали през канала от началото на 2024 г., докато за същия период на 2023 г. са били 777. 

Вече няколко седмици свързаните с Иран йеменски бунтовници хуси нападат търговски кораби в Червено море в знак на подкрепа за палестинската групировка "Хамас", отбелязва изданието. 

Само кораби, които не са могли да забавят курсовете си, са поели по заобиколния маршрут покрай нос Добра надежда в Република Южна Африка, а останалите изчакват стабилизирането на ситуацията, посочи Рабие. По думите му опасенията на морските превозвачи не биха могли да се преодолеят с намаления на таксите или други финансови стимули от страна на управлението на Суецкия канал. 

„Голяма част от стоките ще се върнат, след като проблемите свършат“, добави Осама Рабие. 

Суецкият канал, който е най-късият морски път между Азия и Европа, свързва някои от най-големите потребители на стоки и доставчици на двата континента. През него минава около 12 процента от световната търговия, което представлява над 30 процента от международния трафик на контейнеровози, или стоки за над 1 трилион долара годишно.

Морският път е ключов източник на чуждестранна валута за Египет, от която страната изпитва недостиг в момента. Последиците от напрежението в Червено море създават допълнителни затруднения за страната, която вече изпитва проблеми, свързани с войната в съседен Судан и кризата в ивицата Газа.