Приключенията на пениса Кънчо по избори

Кога ще проверим голф игрищата на социолозите?

Актуални новини
13:33 - 27 Май 2019
10354
Приключенията на пениса Кънчо по избори

Спомняте ли си образователната брошура за приключенията на пениса Кънчо, с която ХЕИ преди 6-7 години се опитваше да предпази народонаселението от полово предавани заболявания? Време е за второ, допълнено издание – за митканията на червеноглавия член по време на предизборна кампания. Защото Кънчо е не просто герой от диплянка за презервативи, а съвсем уместно – нарицателно за българското социологическо братство.

Може България да е Страната на Златките, както преди време успешно се пошегува (или не?) Кристина Патрашкова, но когато дойде време за избори, става Държавата на Кънчовците. Кънчо Стойчев, Андрей Райчев, Кольо Колев, Първан Симеонов и подобните им хибриди между цигански врачки и недоучили счетоводители прогнозират, редят проценти, обясняват тенденции, дават тежката си дума за бъднините на родината.

По традиция няколко дни по-късно се оказва, че са се оакали за пореден път и всичките им психобръщолевици имат досег с реалността колкото тефтерчето на Митьо Пищова или гладната стачка на Миню Стайков.

Знаете ли, като младеж исках да стана метеоролог. Това ми се струваше най-сигурната професия на света – няма друга работа, където в 80% от времето можеш да вършиш глупости, да редиш гаф след гаф и да не те уволнят. Оказва се, че съм грешал наивно. Всъщност социолозите са тези, които могат да се излагат, да се подлагат, да лъжат и да мажат, без никой да им потърси и копче обществена отговорност.

По принцип дори за да се качиш на колата да въртиш геврека, за което се изискват само 2-3 мозъчки клетки и здрава китка, ти трябва надлежно заверен документ за правоуправление, или както простонародно се нарича – книжка. Ако искаш да си готвач, трябва да дадеш бележка от ХЕИ, че не си крастав или сифилитик. За да тълкуваш политическата и икономическата обстановка в страната обаче не се изисква нищо. Освен да си Кънчо.

Аз съм последният човек на тази земя, който може да бъде заподозрян в симпатии към ГЕРБ, но къде е промяната в политическото статукво, къде е победата на зализаната Корнелия и грешната Елена, къде е катарзисът, къде е обидата и отвращението на електората, къде са предсрочните парламентарни избори? Да сбъркаш с процент е статистическа грешка, с 5 – методологическа, със 7-8 – стратегическа. Да предскажеш обаче победа на БСП и после да се получи резултатът от неделя означава две неща – или си въпшиющ некадърник или долно корумпе. Ако се сещате за трети вариант, пишете ми на фейсбука, приемните ми часове са в сряда през нощта между 3:00 и 4:30.

Политиците си купуват апартаменти, къщи за гости, возят се на частни асансьорчета. А защо никой не пита за социолозите, които поливат голф игрища? Кога ще потърсим сметка на Кънчовците за умишлените заблуждения, зловредните полюции и антибългарските манипулации? Или поне да издадем брошурка как да се пазим от тях.