Приключи процесът срещу Неймар

Той беше привикан в съда, за да отговаря на обвиненията за измама и корупция

Спорт
15:12 - 01 Ноември 2022
1735
Приключи процесът срещу Неймар

Компанията, която обвини бразилската звезда Неймар в измама и корупция, продължава да настоява за присъда за играча, макар че прокуратурата оттегли обвиненията срещу него, тъй като не откри доказателства за извършено престъпление.

Бразилската компания DIS поиска присъда от две и половина години затвор за Неймар и четири години за бащата на Неймар, който е и агент на играча. DIS първоначално поиска пет години затвор за 30-годишния Неймар, баща му и бившите президенти на Барселона Сандро Росел и Хосеп Бартомеу.

DIS също иска обезщетение от 34 милиона евро и глоба от 195 милиона евро, които да бъдат платени от обвиняемия на испанската държава.

Прокуратурата обяви решението да оттегли обвиненията, след като изслуша показанията на Росел и Бартомеу в петък, тъй като не откри доказателства за извършено престъпление.

Първоначално прокурорът поиска две години затвор и глоба от 10 милиона евро за Неймар. Той също така искаше пет години за Росел и три години за бившия президент на Сантос Одилио Родригес.

DIS твърди, че са платени много по-малко от 40 процента, които е трябвало да получи като съсобственик на трансферните права на Неймар. Компанията заяви, че е получила дължимия процент само от 17-те милиона евро, които Барселона и Сантос първоначално обявиха като трансферна сума между клубовете, докато реалната цена е около 82 милиона евро.

DIS обвини Неймар и баща му, че са измамници, защото са се опитали да скрият сумата на трансфера и се оплака от решението на прокурора да оттегли обвиненията срещу Неймар.

Окончателната присъда по делото се очаква след около три седмици.