Приключи срещата на върха на Г-20 в Делхи

Русия и Съединените щати приветстваха лидерската декларация, постигната след трудни преговори

Новини
12:13 - 10 Септември 2023
2457
Приключи срещата на върха на Г-20 в Делхи

Завърши срещата на върха в Делхи на организацията на най-големите икономики в света Г-20. Русия и Съединените щати приветстваха лидерската декларация, постигната след трудни преговори по отношение на формулировката за Украйна.

Руският преговарящ в Г-20 Светлана Лукаш определи документа като "балансиран" и посочи, че се е стигнало до компромис "в интерес на сигурността и решаването на конфликтите по света".

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан изтъкна, че декларацията отстоява принципа, че държавите не може да използват сила, за да придобиват територии или да нарушават териториалната цялост, суверенитета или политическата независимост на други страни. Германия и Великобритания също приветстваха декларацията.

Китай и Европа трябва да се обединят и да осигурят стабилност на фона на глобалната несигурност. Това е заявил китайският премиер Ли Цян в разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в рамките на форума. Пекин иска да да засили диалога и сътрудничеството с Брюксел в областта на чистата енергия и "зелените" финанси.

За разлика от миналата година, сега Г-20 не призовава в документа Русия да изтегли войските си от Украйна. Действията на Кремъл не бяха осъдени директно, а се говори за човешкото страдание на украинците. Беше подменено и определението "войната срещу Украйна" с по-неутралното "войната в Украйна".