Приключи военната мобилизация в Москва

Това обяви кметът на руската столица Сергей Собянин

Русия
13:47 - 17 Октомври 2022
1891
Приключи военната мобилизация в Москва

Частичната военна мобилизация в Москва приключи. Това обяви кметът на руската столица Сергей Собянин.

Той посочва, че мобилизационните пунктове ще бъдат затворени в 14.00 часа местно време днес.

Градоначалникът уточни, че мобилизационните квоти вече са изпълнени и останалите изпратени призовки ще престанат да бъдат валидни.

По негови думи всички мобилизационни задачи "са изпълнени изцяло".

"Мобилизацията се превърна в огромно изпитание за хиляди московски семейства, чиито бащи, съпрузи и синове сега служат в армията. Въпреки това изпълнението на задачата за частична мобилизация стана възможно преди всичко благодарение на отговорността, чувството за дълг и патриотизма на московчани", изтъква Собянин.

"Москва ще се погрижи за вашите семейства и близки. Ще продължим да оказваме пряка помощ на Министерството на отбраната в логистичната поддръжка. Заедно с ръководството на регионите, където служат московчани, ще помогнем за подобряване на живота във военните части", уверява още той.

През последните дни медиите съобщават за многобройни хайки в Москва в близост до метростанциите, както и за полицейски набези в общежития и хотели, в които на мъже в наборна възраст са били раздавани принудителни призовки.

Московската служба за военна регистрация и постъпване на служба обаче отрича тези твърдения

На 14 октомври руският президент Владимир Путин обяви, че частичната мобилизация ще приключи в рамките на две седмици. Тогава той подчерта, че 222 000 от планираните 300 000 наборници вече са мобилизирани.