Приключва разследването за катастрофата от септември 2022 година на столичното Околовръстно

Освен обвиняем, Димитър Любенов е и свидетел по дело срещу двама полицейски служители

Актуални новини
13:02 - 27 Декември 2023
1949
Приключва разследването за катастрофата от септември 2022 година на столичното Околовръстно

Приключва разследването за тежката катастрофа от миналия септември на столичното Околовръстно шосе, в която загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. За това, че е причинил пътния инцидент при евентуален умисъл, обвиняем е 39 - годишният Димитър Любенов.

 

Любенов удря автомобила, в който се вози френското семейство, с близо 200 км в час -  при разрешени 80 км в час.  Експертиза показа, че е шофирал с 1,73 промила алкохол в кръвта . От нощта на катастрофата мъжът е в ареста, а няколко съдебни състава му отказаха по-лека мярка за неотклонение, заради високата обществена опасност на деянието му.


След като Франция е изпълнила европейските заповеди за разследване, издадени от българската прокуратура, е започнало предявяване на материалите по делото на Любенов и пострадалите лица. На въпрос на "Хоризонт" от държавното обвинение съобщиха, че щом процедурата приключи,  ще започне изготвянето и на обвинителния акт.

 

Освен обвиняем, Димитър Любенов е и свидетел по дело срещу двама полицейски служители, за който той твърди, а прокуратурата събра данни за това, че въпреки, че са установили при проверка, че карал пил, са му позволили да продължи и даже - срещу 200 лева, са го ескортили до началото на Околовръстното шосе.


През май срещу Георги Малински и Любка Гечева беше внесен обвинителен акт, но заради допуснати процесуални нарушения Софийският градски съд върна делото на прокуратурата . След като той е бил коригиран, предстои повторното му внасяне в съда, казаха от държавното обвинение.