Приливна вълна събори училищна ограда в Търново

Водната стихия от сряда вечерта нанесе поражения в целия град

Общество
18:12 - 04 Юли 2019
1998
Приливна вълна събори училищна ограда в Търново

Приливна вълна от изсипалия се пороен дъжд събори 30 метра от оградата на Основно училище „Бачо Киро” във Велико Търново, съобщи в. „Борба”. Разрушена е и лекоатлетическата писта, която школо направи по мащабен проект преди няколко години. Надигнат и изкъртен е асфалт около сградата на училището, по двора също има нанесени щети.

„Целият проблем идва от блоковете, които се намират точно над сградата. Там няма отводнителни съоръжение, дълги години се разчита само на улицата. Има една глуха уличка, която поемаше водата досега, но тя с годините се затлачи, обрасна и вече не може да се справи при сериозни дъждове.

В района на училището има една отводнителна шахта, която е доста сериозно съоръжение, но стихията снощи беше страшна. А и извън двора на училището ни има една ниска част, която очевидно снощи се е напълнила с вода и е преляла“, разказва директорът на училището Владимир Николов, който още в един през нощта е отишъл на място. Той вече е написал и докладна записка до кмета на общината инж. Даниел Панов, уведомил е всички началници на институции, с които работи. През училището са минали и застрахователи.

Стихията от снощи нанесе огромни поражения в целия град. Още в рани зори 200 служители на Общинското предприятие „Зелени системи“ са започнали да разчистват нападали дървета, клони, наноси, камъни по улиците на града. Цялата главна улица „Васил Левски“ също има проблеми.

Заради това че по дължината й няма достатъчно шахти, почти не е останал магазин, който да не е пострадал от придошлата вода. Според живущите на тази улица, по време на проливния дъжд снощи, по улицата е имало половин метър вода.