Приложение изчислява колко ще икономисаме от даден електроуред

Актуални новини
15:43 - 26 Февруари 2021
1655
Приложение изчислява колко ще икономисаме от даден електроуред

Съвсем скоро чрез ново приложение ще можем да изчисляваме колко бихме икономисали от покупката на харесан от нас електроуред от висок енергиен клас. Уеб базираното приложение ще се ползва през сайта на министерството на икономиката.

До 19 март електроуредите продавани в търговската мрежа и през интернет трябва да са с нови енергийни етикети. Мярката е в съответствие с регламент на ЕС, който влиза в сила от 1 март. За продавачите обаче има преходен период от 15 работни дни.

Новите етикети, показващи енергийната ефективност на електроуредите ще са единни за всички продукти, като се премахват плюсчетата след буквите.

„Новата скала ще е от А до G. Първоначално се очаква в клас А уредите да са много малко или дори да липсват, като повечето от сегашните изделия с най-висок енергиен клас ще бъдат в категориите В и С, обясни Искра Василева - старши експерт „Техническа хармонизация" в министерство на икономиката,

Според последните проучвания на Европейския съюз проведени през май 2019 г, енергийният етикет е помогнал на 84% от българите да закупят по-ефективен електроуред, като основните причини са били спестяването на финансови средства и екологичните ползи, обясни на пресконференция в петък Игнат Арсенов - главен директор на ГД „Контрол на пазара" в Комисия за защита на потребителите. По думите му, у нас в анкетата са участвали около 1000 души. 79% от тях разпознават енергийния етикет, но други 12% - никога не са го виждали. 84% от анкетираните са заявили, че въпросният етикет име помогнал да си купят по-икономичен и по-екологичен уред.

Нормативната уредба предвижда при нарушаване на изискванията за използване на новите енергийни етикети глоба от 300 до 1500 лв. С контрола на изпълнението на новите стандарти е натоварена КЗП. По преценка на контролния орган може уред, пуснат на пазара да бъде взет за изпитание. В случай, че той не отговаря на изискванията – ще трябва да бъде изтеглен от пазара.