Приложение засича COVID-19 с 92% точност

Новини
22:13 - 20 Април 2022
4135
Приложение засича COVID-19 с 92% точност

Учени са разработили приложение, което може да разпознае дали човек е заразен с COVID-19 само по звука на кашлицата му. Приложението, наречено ResApp, използва машинно обучение, чрез което анализира звуците на кашлицата. Докато то все още е било в тестови период, създателите му установили, че открива вируса при цели 92% от заразените с инфекцията.

Професор Катрин Бенет, член на Научния консултативен съвет по коронавирус на ResApp, каза за приложението, че наблюдавайки огромните измерения на пандемията, а и на вероятната еволюция на болестта, светът има нужда от по-мащабни диагностични инструменти, които да балансират до известна степен сегашната ни прекомерна зависимост към бързи антигенни и PCR тестове.

„Чрез бързото улавяне на инфекция от COVID-19, тестът на ResApp ще намали значително броя на необходимите бързи антигенни и PCR тестове, като същевременно ще поддържа заболяването под наблюдение, което е нужно, за да се управлява ефективно продължаващото въздействие на коронавируса“, казва още тя.

За да го тества, разработчикът изследвал 741 пациенти в САЩ и Индия, включително 446 с COVID-19. Участниците попълнили анкета, в която трябвало да опишат всичките си симптоми. След това се изкашляли в смартфон с инсталираното приложение.

Резултатите разкрили, че приложението е в състояние правилно да различи вируса при 92% от хората, носещи инфекцията. За сравнение, тестовете за страничния поток могат да открият около 72% от симптоматичните случаи и едва 58% от асимптоматичните.

В допълнителни изследвания учените тествали дали приложението дава положителен резултат специфично за COVID-19 или и за кашлица, причинена поради друга причина. Те включили в пробите 1007 пациенти, като част от тях страдали от други респираторни заболявания, включително астма, пневмония и инфекции на дихателните пътища.

Тестовете показали, че приложението може точно да разграничи коронавируса с 90% точност. Екипът, разработил приложението, казва, че първоначално то ще се използва на места, където се изисква често тестване за вируса. Това включва изследвания, необходими за пътувания, спорт, развлечения, както и в здравни заведения.