Приложения за Android масово крадат лични данни

Над 1000 апликации се възползват от пропуски в сигурността на операционната система на „Гугъл”

Новини
16:00 - 09 Юли 2019
3195
Приложения за Android масово крадат лични данни

Когато изрично кажете на приложение, което сте качили на своя Android, "Не, нямаш разрешение да следиш моя телефон", най-вероятно очаквате, че то няма да може да го прави.

Оказва се обаче, че хиляди приложения са намерили начин да заобиколят забраната и да се възползват от явните пропуски в сигурността на операционната система на Google, пише The Verge, цитиран от Money.bg.

Дори и да кажете "не" на едно приложение, когато ви попита за достъп до личните ви данни, то може да поиска от друго, което има разрешение, да ги сподели.

Двете приложения дори може да нямат нищо общо (например дори да не са от една компания-разработчик), те използват един и същ SDK (комплект за разработване на софтуер) и могат да достъпят данните.

Изследването е показано по време на конференцията Privacycon 2019. Сред "нарушителите" са дори приложения на гиганти като Samsung и Disney. Общият брой на тези приложения е над 1000.

Какво може да направите? Засега нищо, ако държите на Android. „Гугъл” обаче обещава, че със следващата версия на операционната система този проблем ще бъде разрешен. Тук обаче отново трябва да повдигнем въпроса колко от мобилните телефони с Android получават обновления - последната версия 9.0 Pie е инсталирана на едва 10 процента от активните устройства.