Приложенията за запознанства увеличиха с 30% венерическите болести на Острова

По-младите често са под въздействието на наркотици и забравят за защитата

Новини
15:07 - 13 Юни 2024
1773
Приложенията за запознанства увеличиха с 30% венерическите болести на Острова

През 2023 г. в Англия е имало 401 800 случая на полово предавани болести (ППБ) - една трета повече от 2020 г., съобщава Daily Mail.

Епидемиологът и специалист по полово предавани болести Ема Хардинг-Аш смята, че нарастването не е ограничено само до Обединеното кралство, но и по целия свят. Тя обясни скока на заболеваемостта в групата под 24 години с нарастващата популярност на приложенията за запознанства, които улесняват намирането на нов партньор. Сексологът Даниел Ричардсън добави, че представителите на тази конкретна група

по-често правят секс под въздействието на наркотици и забравят за защитата.

Увеличаването на заболеваемостта в групата от 25 до 34 години Хардинг-Аш свързва това не само с приложенията за запознанства, но и с употребата на хормонални контрацептиви, поради които жените отказват презервативи.

Хардинг-Аш също обяснява високата честота във възрастовите групи от 35 до 44 години и от 45 до 64 години с увеличения брой партньори поради наличието на приложения за запознанства. Освен това според специалиста хората на тази възраст са слабо информирани за ППБ.

Специалистът по геронтология Каролайн Ейбрамс допълни, че по същата причина се е увеличила заболеваемостта в групата над 65 години.