Примата Марта Петкова ще ръководи балета на Софийската опера

Балерината е в трупата вече 20 години и продължава да играе и в хитови постановки

Култура
13:19 - 18 Октомври 2022
7876
Примата Марта Петкова ще ръководи балета на Софийската опера

Примабалерината Марта Петкова е новият художествен ръководител на балета на Софийската опера. Новината съобщи директорът акад. Пламен Карталов на пресконференция, на която представи акцентите в новия творчески сезон през 2022/2023 г. 

"Аз съм й обещал да бъде балерина номер 1, театърът има нужда от Марта Петкова, с нейния опит, дисциплина, увереност и неотстъпчивост към трудностите", така маестро Карталов мотивира решението примабалерината да поеме ръководството на балета на Софийската опера.

Марта Петкова благодари за оказаното доверие. "Сигурно няма да е лесно, но аз съм амбициозно момиче и бях приветствана от своите колеги с огромен респект, което винаги съм чувствала от тях. Новината беше приета абсолютно прекрасно в нашия балетен колектив", сподели тя.

През последната година балетът на Софийска опера бе ръководен от премиер-солиста Александър Александров, а преди това в продължение на 13 години художествен ръководител бе Сара-Нора Кръстева.

Снимка: Агнес Методиева

"Винаги в лицето на Софийската опера и балет съм откривала своя дом и своето семейство. Въпреки многото покани да работя в прекрасни театри, за мен това е вкъщи, и се чувствам изключително щастлива и с хората, които работя, и с целия екип на Софийската опера и балет. Знам, че очакванията към мен ще са големи. И аз имам големи очаквания към себе си като балерина, така и ще подходя в това ново начинание. Аз продължавам да танцувам и изобщо не е ставало дума да слизам от сцената", сподели талантливата артистка.

"Репертоарът на Софийска опера и балет е изключително богат и съхраняваме най-добрите класически спектакли. До края на календарната година ще може да видите всички. Ще има и нови неща, ще има и нови изненади", каза примабалерината.

Снимка: Агнес Методиева

"От дете си мечтая да изтанцувам "Ромео и Жулиета". Това беше моята мечта, още преди да постъпя в Балетното училище. Но тъй като нещата не стават толкова бързо, това са процеси и преговори, ще се радвам в нашия театър след години да имаме и това заглавие, защото мисля, че то е едно от водещите", каза примабалерината.

"Иначе всички заглавия като "Лебедово езеро", "Спящата красавица", "Дон Кихот", които танцувам са едно богатство за нашия театър", добави изящната Марта Петкова.

"Балетът на Софийската опера поддържа почти целия световен репертоар. Това не го има във всеки друг театър. Ние поддържаме огромен брой класически заглавия, а в него влизат нови и нови лица. Много е важно да се мисли за националната кадрова политика. Да поддържаш такъв репертоар с национални сили е изключително сложна задача, но ние го правим.

Ние мислим не само за кадровото попълнение на състава на театъра, но и за израстването им и за грижите за тяхното непрекъснато усъвършенстване. Това особено важи за балетните артисти, чийто творчески живот е много по-кратък на една сцена. Един оперен артист пропява и на 40 години, има такива случаи в световната оперна практика", отбеляза акад. Пламен Карталов.

Снимка: Агнес Методиева

Марта Петкова e родена през 1986 в София. През 1995 г. постъпва в Държавното хореографско училище в класа на Румяна Атанасова. През 1999 г. е финалистка на Международните балетни конкурси в Талин-Естония и Люксембург. През 2000 г. на Национален балетен конкурс „Анастас Петров“, получава голямата награда, както и специалната награда на община Добрич.

През същата година се явява на Международен балетен конкурс Варна, където и е връчена наградата Силвия Ко-Япония за млада надежда. От същия конкурс получава предложение за Киров Академия-Вашингтон, където да продължи образованието си. През 2002 г. е наградена с голямата награда на международен фестивал Фивизиано-Италия.

През същата година постъпва в трупата на Софийската опера и балет. Още на 16 години е ангажирана в репертоара на театъра.

Снимка: Софийска опера

През 2006 г. получава награда от Министерството на културата за млад талант. През 2007 г. става примабалерина в трупата и танцува множество партии от които: Мари от „Лешникотрошачката“, Жизел и Мирта от „Жизел“, Китри и Повелителница от „Дон Кихот“, Мария от „Козият рог“, Одета-Одилия от „Лебедовата езеро“. Играе в спектакли на Баланчин, Форсайт, Маргарита от „Дамата с камелиите“, Никия и Гамзати в „Баядерка“, Аврора и Фея Люляк в  „Спящата Красавица“, Силфида в „Силфида“ , Кармен в „Кармен-сюита“, Медора в „Корсар“, Пахита в „Пахита“, Жар Птица в едноименният балет на Стравински, Шехерезада и Нурида в „Хиляда и една нощ“ много други.

През 2011 й е връчена наградата Кристална Лира за постижения в балетното изкуство и специално за ролите и в балета "Лебедово езеро".

Участва на балетните фестивали в Кремъл и в Казан, посветен на Рудолф Нуреев. Гостува в трупите в Палермо и Неапол. Взела участие на фестивала в Саратов, „Звезди на балета“, Донецк-Украйна.

С трупата на Софийската опера гастролира в Болшой театър през 2018 с балета Корсар с ролята на Медора. Гостува на приморската сцена на Марински театър във Владивосток с ролите на Жизел и Медора.

Снимка: Софийска опера

В Норевегия и Финландия е поканена да изиграе Никия от „Баядерка“ във версията на Наталия Макарова, а в Магдебург-Германия гастролира в „Пахита“. Партнира си със световните звезди Кимин Ким, Вадим Мунтагиров, Денис Родкин и Светлана Захарова и много други.

През 2019 г. получава втора Кристална лира за цялостен принос в балетното изкуство. През 2022 г. се включва в балетните гала спектакли на Роберто Боле и приятели в Абу Даби и Дубай. Същата година е поканена на гастрол в Марински театър, където изпълнява ролята на Нурида в спектакъла „Хиляда и една нощ“. Носител е на наградата на Столична община 2022 г.