Примирието в Газа се спазва

Свят
11:47 - 24 Ноември 2023
1409
Примирието в Газа се спазва

Ден първи от примирието е Газа всичко върви по план и ето какво следва: в 14:00 часа гринуичко време (т.е. в 16:00 часа местно и наше време) ще бъдат освободени 13 израелски заложници, предадени на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и ще отпътуват към Египет за медицински преглед, след което ще бъдат транспортирани със самолет до Израел, за да се съберат отново със семействата си. След като това се случи, Израел ще освободи 39 палестински затворници и след това същият процес трябва да се повтори през следващите три дни, уточнява Би Би Си.

След това има възможност за допълнително удължаване на паузата във военните действия - при условие, че "Хамас" освобождава по още 10 заложници на ден.

Израел потвърди влизането на четири цистерни с гориво в Ивицата Газа.

Според Times of Israel, позовавайки се на Координатора на правителствените дейности в териториите (Cogat) на израелското министерство на отбраната, четири цистерни с гориво и четири цистерни с газ за хуманитарни организации на ООН са пристигнали в Ивицата Газа.

"Горивото и газът за готвене са предназначени да поддържат работата на критична хуманитарна инфраструктура в Ивицата Газа", се добавя в изявлението.

Лайла Бархум от британската благотворителна организация Oxfam обаче каза пред Би Би Си, че предложеният брой доставки на хуманитарна помощ няма да бъде достатъчен.

"Цялото население на Газа, два милиона души, зависи от помощта и това, което ще се случи за четири дни, е около 200 камиона с помощ, гориво и газ... Това изобщо не е достатъчно", каза тя.

Около час и половина след началото на четиридневното примирие между Израел и "Хамас" камиони, превозващи хуманитарна помощ, започнаха да навлизат в Ивицата Газа от Египет, показа видеозапис, записан от Ройтерс.

Два камиона, представляващи египетски организации, носеха транспаранти с надпис "Заедно за човечеството". Друг гласи: "За нашите братя в Газа".

По-рано ръководителят на египетската Държавна информационна служба Диаа Рашван каза, че се планира също да се изпращат 200 камиона с хуманитарна помощ всеки ден. Също така, като част от примирието, всеки ден в анклава ще пристигат 130 хиляди литра дизелово гориво и четири камиона с газ.

Израелските военни обаче предупредиха жителите на Газа, че войната все още не е приключила

Преди да започне прекратяването на огъня, израелските военни публикуваха видео в социалните мрежи, в което предупредиха жителите на Ивицата Газа, че войната все още не е приключила.

"Хуманитарната пауза е временна", каза на арабски говорителят на израелската армия Авичай Адраи.

"Северната част на Ивицата Газа е опасна военна зона и движението на север е забранено. За вашата безопасност трябва да останете в хуманитарната зона на юг", добави той в обръщение към жителите на Газа.