Принц Чарлз е вече крал. Ще смени ли името си?

В първите 24 часа след смъртта на Елизабет Втора ще съобщят официално, че той поема короната

Новини
21:22 - 08 Септември 2022 (обновена)
7443
Принц Чарлз е вече крал. Ще смени ли името си?

Принц Чарлз вече е крал. След смъртта на кралица Елизабет II, синът й принцът на Уелс, вече е новият крал на Великобритания, съобщиха Си Ен Ен и британските медии. Любопитно е, че след като се възкачи на престола, Чарлз има възможността да смени името си, както много от кралете и кралиците досега. Например, истинското име на дядо му крал Джордж VI всъщност е Алберт. 

1989 г. Чарлз, все още принц, със съпругата му Лейди Даяна

Чарлз вече бе поел някои от ангажиментите на майка си тази година, когато здравето й започна да се влошава. Тази година тя за пръв път не присъства на откриването на парламента в Англия, ангажиментът бе поет от него.

Крал Чарлз и съпругата му Камила ще останат в Балморал тази нощ. Очаква се утре те да се завърнат в Лондон, съобщи в. "Таймс".

В първите 24 часа след смъртта на майка си Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал. Това трябва да се случи в двореца Сейнт Джеймс в Лондон, пред церемониален орган, известен като Съвета за присъединяване.

Повече от 700 души имат право на теория да присъстват, но като се има предвид краткото предизвестие, реалният брой вероятно ще бъде много по-малко. На последния Съвет за присъединяване през 1952 г. присъстваха около 200 души. Кралят традиционно не присъства. По-късно съветът за присъединяване се събира отново - обикновено ден по-късно - и този път кралят присъства.

Няма "полагане на клетва" в началото на управлението на британски монарх, в стила на някои други държавни глави, като например президента на САЩ. Но има декларация, направена от новия крал - в съответствие с традицията, датираща от началото на 18-ти век.

След това ще бъде направена публична прокламация, обявяваща Чарлз за новия крал. Това ще стане от балкон в двореца Сейнт Джеймс, от британски служител. Той ще призове: "Боже, пази краля", за първи път от 1952 г.