Принц Чарлз връща британците на полето

Великобритания го закъса заради липсата на евтина работна ръка от България, Румъния и Албания

Новини
17:14 - 19 Май 2020
3084
Принц Чарлз връща британците на полето

Британскит престолонаследник принц Чарлз призова британците да се върнат на полето. Фермерите започват да изпитват сериозен недостиг на работна ръка с оглед ограниченията.

Наследникът на короната подкрепи кампанията на правителството Pick for Britain, като призова обществото да се мобилизира в подкрепа на земеделието в навечерието на фермерския сезон в кралството, цитиран от британски медии.

“В това време на голяма несигурност, голяма част от нормалното ни рутинно всекидневие е изправено пред предизвикателство“, казва принцът. “Хранително-вкусовият сектор и селското стопанство не са изключение“, подчерта той.

Великобритания е изправена пред особена трудност с оглед ограниченията, които влязоха в сила по време на пандемията. Голяма част от летните работници от България, Румъния и Албания няма да стигнат до фермите на “острова“ тази година и това застрашава сериозно сектора, който вече няколко десетилетия разчита на труда на мигрантите.

Английските медии припомниха още, че всяка година около 90 000 сезонни работници пристигат, за да започнат работа в земеделието. Самият принц Чарлз пропусна този детайл в изказването си.