Принц Хари: „Мегзит” е женомразки термин

Любопитно
22:05 - 10 Ноември 2021
5267
Принц Хари: „Мегзит” е женомразки термин

Принц Хари окачестви като женомразки термина "Мегзит" - фраза, използвана от британската преса, за да опише неговото и на съпругата му Меган решение да се откажат от кралските си задължения.

Хари сподели виждането си във видео в рамките на дискусия, наречена "Интернет машината на лъжата" ("The Internet Lie Machine") и организирана от американското списание за технологии и култура "Wired".

По думите на принц Хари терминът е пример за онлайн и медийна омраза. "Може би хората знаят това, а може би не, но "Мегзит" беше или е женомразки термин и беше създаден от трол. Подхранван от кралските кореспонденти, той растеше и растеше и се разпространи в масовите медии. Но започна с трол", заяви той, без да разкрива подробности.

Хари и Меган се преместиха в Калифорния миналата година, за да водят по-независим живот. Принцът каза, че една от причините за напускането им е расисткото отношение от страна на британските таблоиди към съпругата му, чиято майка е чернокожа, а баща ѝ е бял.

От тогава херцогът и херцогинята на Съсекс водят кампания срещу негативността в социалните мрежи, която според тях засяга психичното здраве на хората. По думите на Хари дезинформацията е "глобална хуманитарна криза".

Говорейки за майка си принцеса Даяна, която загина в Париж в автомобилна катастрофа, докато беше преследвана от папараци, Хари допълни: "Познавам добре тази история. Загубих майка си заради този самопроизведен бяс и очевидно съм решен да не загубя майката на децата си заради същото нещо".