Принцеса Даяна завинаги на 36

27 години от катастрофата, при която една от най-обичаните и емблематични фигури в съвременната история

Нещо за четене
16:00 - 31 Август 2024
3530
Принцеса Даяна завинаги на 36

На 31 август 2024 г. светът отбелязва 27 години от кончината на една от най-обичаните и емблематични фигури в съвременната история – Принцеса Даяна, принцеса на Уелс.

Когато отбелязваме 27-ата годишнина от кончината на принцеса Даяна, отделяме малко време, за да се замислим за трайното наследство на една жена, чието състрадание и отдаденост на хуманитарни каузи продължават да вдъхновяват милиони хора по света. Това написа в Instagram Меган Маркъл по повод годишнината от кончината на принцеса Даяна. 

"Даяна, покойната принцеса на Уелс, беше нещо повече от обичана личност; тя беше защитник на промяната, който преодоляваше бариерите и се застъпваше за уязвимите", написа тя.

“Нейният непоколебим ангажимент към каузите, близки до сърцето ѝ, от подкрепата за засегнатите от ХИВ/СПИН до неуморната ѝ работа в подкрепа на изкореняването на противопехотните мини, научи всички нас на добротата. С действията си тя показа силата на съпричастността”, написа херцогинята на Съсекс. 

“Днес, когато си спомняме за нейния живот и изключителен принос, ние подновяваме своята отдаденост на нейната визия за свят, в който всеки човек има силата да променя нещата”, допълни Маркъл. 

Меган Маркъл заяви, че “душата на принцеса Даяна продължава да свети ярко чрез усилията на онези, които работят, за да направят света по-добро място в нейно име.” 

“Паметта за Даяна продължава да живее не само в сърцата ни, но и в положителната промяна, която тя вдъхнови в световен мащаб. Днес си спомняме за нея с любов и благодарност, а влиянието ѝ ще се усеща винаги”, написа херцогинята на Съсекс. 

На 31 август 1997 г.  при автомобилна катастрофа в Париж (Франция) загива принцеса Даяна. При тежкия инцидент загиват също спътникът ѝ Доди ал Файед и шофьорът на колата Анри Пол. Жив остава само телохранителят на принцесата Тревър Рийс-Джоунс. Даяна е погребана на 6 септември 1997 в Олторп (Великобритания) в  имението на семейство Спенсър, на малко островче сред езерото в парка. Принцесата на Уелс  Даяна (Даяна Франсис Маунтбатън-Уиндзор), по баща графиня Спенсър, е съпруга на тогавашния британски престолонаследник принц Чарлз от 1981 г. до 1996 г.  Двамата се венчават на 29 юли 1981 г. в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон. От 9 декември 1992 г. официално са разделени, а на 28 август 1996 г. бракът им официално е разтрогнат.