Природният газ в Европа пак поскъпва

Проблемите около пускането на „Северен поток 2“ и студената вдигат цената на суровината

Новини
12:12 - 07 Декември 2021
924
Природният газ в Европа пак поскъпва

Европейските фючърси на природния газ поскъпнаха, тъй като търговците калкулират новите рискове за зимните доставки, пише Bloomberg.

Холандските цени за доставки през януари се покачиха с 5.6%, след като Royal Dutch Shell Plc отмени няколко доставки на втечнен природен газ след прекъсване на производството в Австралия. Това според анализатори ще засили световната конкуренция за спот товарите.

Търговците също чакат да видят дали газопроводът „Северен поток 2“, който свързва Русия и Германия, ще бъде подложен на нови санкции от страна на САЩ.

Политическото напрежение между Русия и Украйна също тежи на пазара. Високопоставен служител на американската администрация каза, че президентът на САЩ Джо Байдън ще използва видеоразговора с руския си колега Владимир Путин във вторник, за да предупреди Москва да не нахлува в Украйна, тъй като ще бъде подложена на още по-тежки икономически санкции. Байдън също разговаря с европейски лидери за струпването на руска армия по границите с Украйна.

Холандският газ се търгуваше над 95 евро на мегаватчас тази сутринта в Амстердам. Въпреки че цената расте, тя е несравнима с рекордните 162 евро през октомври.

Анализатори и търговци очакват цените да останат високи през зимата, тъй като запасите от газ на континента са на най-ниските си нива от повече от десетилетие.

Припомняме, че от началото на този месец цената на природния газ за крайните снабдители в България скочи с близо 10% и един мегаватчас през декември струва 52.32 евро.