Природният газ в Европа записа невиждано от година поевтиняване

Хранилищата на континента остават запълнени с 23% под обичайните нива

Новини
13:02 - 29 Декември 2021
2911
Природният газ в Европа записа невиждано от година поевтиняване

Цените на природния газ в Европа продължават спада си. Поевтиняването е най-дългото от повече от година насам и се дължи на доставките от Съединените американски щати, които ще облекчат ситуацията на Стария континент, пишат Bloomberg и money.bg.

В Амстердам договорите за доставка на газ през януари бележат спад в цените за пети пореден ден, изтривайки до 9,2 процента.

Цените падат от рекордните си нива, предизвикани от по-ниските от обичайните температури и рязък спад на доставките от Русия. Прогнозите за по-меко време през следващата седмица говорят за по-ниско потребление. В същото време все повече плавателни съдове с втечнен природен газ се запътват към Стария континент от Съединените американски щати, с което се очаква пазарът да се балансира отново. Хранилищата в Европа обаче остават запълнени с 23 процента под обичайните нива за този период от годината.

През уикенда броят на американският кораби, пътуващи към Европа, се увеличи с една трета. Пазарът обаче остава неспокоен заради очакването, че през втората седмица на януари температурите ще останат под обичайните.

Междувременно руската "Газпром" продължава да държи доставките ниски.