Присъда за фалшива диплома с цел получаване на шофьорска книжка

Общество
17:12 - 26 Януари 2023
2831
Присъда за фалшива диплома с цел получаване на шофьорска книжка

Районният съд в Монтана издаде едногодишна условна присъда с тригодишен изпитателен срок на 34-годишния А.А.С. от Берковица, който представил фалшива диплома за завършен 10 клас в Германия, с цел да му бъде издадена шофьорска книжка, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.

Фалшивата диплома била представена първо пред Регионалното управление по образованието в Монтана, а след това и в КАТ в Монтана с цел издаване на шофьорска книжка.

На документа бил предаден вид, че е издаден от училище в град Хорн-Бад Майнберг, Федерална Република Германия, но при направена експертиза се установило, че подписите и печатите на дипломата не са автентични и са отпечатани на цветен принтер. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Монтана, уточниха от Съдебната палата в града.

От Окръжния съд в Монтана заявиха за БТА, че в последните години случаите на представяне на фалшиви документи за завършено образование у нас и в чужбина са зачестили многократно. Тези случаи са с висока степен на обществена опасност, защото става въпрос за фалшифициране на официални документи и ако не бъдат разкрити е възможно човек с начално  образование или дори без никакво образование да получи шофьорска книжка.