Присъда за смърт на бременна

Общество
15:15 - 06 Юни 2023
2530
Присъда за смърт на бременна

Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда за подсъдимия К. Й. (на 19 г.). Той бе признат за виновен в това, че на 25 май м. г. във врачанското с. Гложене при управление на лек автомобил "Фолксваген голф" е нарушил правилата за движение по пътищата.

Водачът карал със скорост 93 км/ч при разрешена в населено място от 50 км/ч. В прав участък от ляв завой, поради движението с превишена скорост употребил спирачки, в резултат на което е загубил управлението, напуснал платното за движение, блъскайки се с дясната страна в железобетонен стълб.

Освен това подсъдимият не е имал необходимата правоспособност за управление на МПС. При удара в стълба на място загинала седящата до него на предна дясна седалка Ц. Б., с която той живеел на семейни начала и била бременна.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие. К. Й. призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета.

Наложеното наказание на подсъдимия след редукцията е две години и осем месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от четири години. Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.