Присъди по македонската мегаафера "Орце" с българска жилка

Мултимилионерът Йордан Камчев за малко да стане наш консул в Скопие миналата година

Балкани
15:25 - 18 Юни 2020
5440
Присъди по македонската мегаафера "Орце" с българска жилка

Бившата ръководителка на Специалната прокуратура в Северна Македония Катица Янева и шоуменът Боян Йовановски бяха признати за виновни по делото "Рекет" за изнудване на македонския бизнесмен с българско гражданство Йордан Камчев (Орце), съобщиха македонските медии.Основният съд в Скопие осъди на седем години затвор Катица Янева, а Боян Йовановски - на девет.

Присъдата на Йовановски, който беше откаран от ареста в затвора Шутка, е за облагодетелстване и оказване на противозаконно влияние и пране на пари. Янева, която остана под домашен арест поради здравни и семейни причини, е призната за виновна за злоупотреба със служебно положение."Боян Йовановски и Катица Янева са виновни. В периода от ноември 2018 до април 2019 г. Боян Йовановски, известен като Боки 13, е използвал влиянието си върху Катица Янева при изпълнение на служебни действия. За посредничеството взели подкуп от 1.5 милиона евро, тоест от свидетелката Ана Камчева 500 000 евро и от свидетеля Йордан Камчев един милион евро", каза съдия Васка Николовска Масевска.След прочитането на присъдата Боян Йовановски се обърна към съдията с думите да търси парите, които изчезнаха по това дело, при бившия премиер на Северна Македония Зоран Заев и брат му Вице Заев, съобщават македонските медии, цитирани от БТА.

Българската връзка Йордан Камчев, по-известен като Орце Камчев, е смятан за най-богатия македонец с интереси в енергетиката, медиите, медицината, спорта, хотелиерството и други. Името му се свързва с ВМРО-ДПМНЕ по време на управлението на премиера Никола Груевски. Той бе собственик на подкрепящата ВМРО-ДПМНЕ голяма медийна компания МПМ, която фалира преди две години. По-късно обаче е изразявал и подкрепата си към премиера Зоран Заев. Йордан /Орце/ Камчев беше предложен за почетен консул на България миналата година, но властите в Скопие изразиха резерви и кандидатурата бе оттеглена.