Прищина e забранила на сръбския патриарх да посети Косово

Новини
18:14 - 25 Декември 2022
1934
Прищина e забранила на сръбския патриарх да посети Косово

Косовските властите са забранили на сръбския патриарх Порфирий да посети Косово за Коледа, информира агенция Танюг, като се позова на пресслужбата на Сръбската православна църква (СПЦ).

"Сръбският патриарх Порфирий с учудване научи, че властите в Прищина му забраняват да посети Печката патриаршия преди големия празник Рождество Христово", се посочва в съобщението.

СПЦ отбелязва Коледа по Юлианския календар на 7 януари. Печката патриаршия е официалната резиденция на сръбския патриарх.

В съобщението на СПЦ се допълва, че Патриарх Порфирий не се отказва от намерението си да отслужи Божествената литургия в Печката патриаршия и очаква това решението да бъде отменено, се казва в съобщението.

Патриархът също така призова Прищина да спре да нарушава човешките права и свободи на вярващите православни сърби, живеещи в Косово.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони. Косовските сърби са на барикадите в Северно Косово за шестнадесети пореден ден. Исканията на сърбите са да бъдат освободени арестуваните косовски сърби – бившите полицаи Деян Пантич и Сладжан Трайкович, както и косовските специални сили да се изтеглят от района.