Притокът на украински бежанци тревожи Берлин

Над 1 млн. души от Украйна са пристигнали в Германия след руското нахлуване в родината им

Украйна
14:04 - 11 Октомври 2022
2033
Притокът на украински бежанци тревожи Берлин

Големият брой бежанци, пристигащи от Украйна и други страни в Германия, е най-важната тема на дискусиите, които се водят в Берлин между федералното правителство и местните общности, съобщи ДПА.

Над 1 млн. души от Украйна са пристигнали в Германия след руското нахлуване в родината им през февруари. Днес министърката на вътрешните работи Нанси Фезер изрази безпокойство и от увеличения брой мигранти, които влизат в Германия по т.нар. балкански маршрут от Близкия изток. Пред телевизия А Ер Де Фезер каза, че работи и на ниво ЕС за ограничаване на движението на бежанци и мигранти през "балканския маршрут". Министърката посочи, че федералното правителство проучва как би могло да окаже допълнителна подкрепа на общините, като превърне неизползвани федерални имоти в места за настаняване.

Сега става въпрос да се обединят усилията, така че федералното правителство, провинциите и общините заедно да се справят с този проблем, каза тя.

Фезер, която е от Германската социалдемократическа партия, заяви, че няма индикации, че бежанците са по-склонни да идват в Германия, защото там има по-високи социални помощи, отколкото в много други европейски държави.

Лидерът на консервативния опозиционен ХДС Фридрих Мерц предизвика силна реакция миналия месец, когато заговори за "социален туризъм" във връзка с кризата в Украйна. По-късно той се извини.

Молбите за убежище в Германия също са се увеличили в сравнение с миналата година. От началото на годината до септември почти 135 000 души са подали молба за убежище за първи път - с 35% повече, отколкото през същия период на миналата година.