Привърженици на Брекзит на шествие в Лондон

Обвиняват Тереза Мей в предателство

Новини
17:02 - 29 Март 2019
1015
Привърженици на Брекзит на шествие в Лондон

Хиляди британци, които са против отлагане на датата за напускане на ЕС, преминаха днес през централен Лондон, докато правителството полага усилия да спаси плана си за Брекзит, предаде Ройтерс.

В деня, когато Великобритания първоначално трябваше да напусне ЕС, големи групи се сърбаха пред парламента с развети национални знамена. Те скандираха "Извън значи извън" и "Бай-бай, ЕС". Много от участниците носеха плакати, обвиняващи министър-председателката Тереза Мей в предателство.

При засилено полицейско присъствие някои блокираха улици около парламента и скандираха "Няма да ни преместите" и "Какво искаме? Брекзит? Кога го искаме? Веднага".

Начело на протестиращите бе Найджъл Фараж - политик, за когото се смята, че е направил повече от всеки друг, за да пришпори тогавашното британско правителство да се съгласи да произведе референдум за членството в ЕС.

СНИМКИ: БТА

„Това е последният шанс да се гарантира Брекзит”, заяви министър-председателката Тереза Мей пред британските депутати, призовани днес да гласуват за трети път споразумението за Брекзит, предаде АФП. Одобряването на текста би позволило „да се избегне хаотично напускане след две седмици, да се избегнат изборите за Европейски парламент, да се избегне дълго отлагане, което ще забави или отмени Брекзит”, заяви консервативната лидерка малко преди гласуването, предвидено за 14.30 ч. по Гринуич. 
„Това, че не напускаме днес, ме кара да съжалявам дълбоко”, каза Мей, цитирана от ДПА.