Привържениците на ГЕРБ скандират: "Рублев, вън" и "Не сме мутри" (СНИМКИ)

Политика
19:13 - 10 Юли 2020 (обновена)
5048
Привържениците на ГЕРБ скандират: "Рублев, вън" и "Не сме мутри" (СНИМКИ)

Стотици привърженици на ГЕРБ от цялата страна се събраха тази вечер пред сградата на Министерския съвет на контра протест, предизвикан според управляващите от поведението на президента Румен Радев и от неговия призив да бъдат изгонени мутрите от властта и от прокуратурата.

Със скандирания и плакати с надписи "Рублев - вън" и "Не сме мутри" симпатизанти на ГЕРБ се обърнаха към противниците си от площада пред президенството. Двоен полицейски кордон пази двата протеста, като малко преди това президентът Румен Радев призова своите поддръжници да не проявяват агресия към "братята и сестрите отсреща".

За да подкрепи правителството пред МС дойде и парламентарният шеф Цвета Караянчева и много депутати от ГЕРБ. Десетки автобуси от цялата страна пък бяха паркирани на площада пред храма "Свети Александър Невски", откъдето привържениците на ГЕРБ се отправиха към сградата на правителството. Те носят предпазни маски с надпис ГЕРБ и развяват партийни знамена.

"Президентът Радев иска служебно правителство, защото с това служебно правителство ще изтегли България от „чакалнята за еврото“, заяви председателят на Народното събрание по време на митинга в подкрепа на правителството. „Искаме да се чуе различният глас – на хората, които подкрепят правителството. Това не е контрапротест, а митинг в подкрепа на европейското правителство“, заяви Караянчева, която допълни, че участва в митинга като гражданин, а не само като председател на Народното събрание.


По нейните думи президентът Радев е постъпил скандално и призовава към „бунт“ и „гражданско неподчинение“ и обижда управляващите, наричайки ги мутри. Според Караянчева Радев не може да има претенции към честността на изборите, които са довели ГЕРБ на власт, защото именно той ги е организирал и народът е дал мандат на партията на Борисов да управлява. Нима когато Радев спечели изборите, те са честни, а когато ги печели ГЕРБ, според него, са нечестни, заяви Караянчева.


Снимки: Агнес Методиева, Заприн Караминов, Александър Иванов