Приятелката на простреляния Митко Русия : Той е пенсионер по болест, не се занимаваше с незаконна дейност

50-годишният мъж и неговият син бяха простреляни снощи на охраняем паркинг срещу УМБАЛ „Св. Анна“

Крими
08:00 - 02 Септември 2024
3655
Приятелката на простреляния Митко Русия: Той е пенсионер по болест, не се занимаваше с незаконна дейност

50-годишният Димитър Стоянов, известен като Митко Русия, и 20-годишният му син бяха простреляни снощи на паркинг срещу Окръжна болница. И двамата са хоспитализрани в реанимация с опасност за живота.

Приятелката на простреляния Митко Русия заяви пред Нова телевизия, че той е пенсионер по болест и не знае с какво се е занимавал преди това. Тя отрече той да има врагове и да се занимава с незаконна дейност.

"Нямам идея по какъв повод е бил в болницата. Не пускат никой вътре. Той е пенсионер по болест. Не знам с какво се е занимавал преди това. Доколкото имам информация никой нищо не е видял", заяви тя.

Охранител в лечебното заведение твърди, че не знае какво се е случило и не е чул нищо. По думите му двамата мъже дошли пред спешното отделение с личен автомобил.

На 50-годиият Димитър Стоянов е направена спешна коремна операция, а по-младият е прострелян в челюстта, допълват от болницата. От пресцентъра на лечебното заведение съобщиха, че ранените са в реанимация с опасност за живота. На Стоянов е направена спешна коремна операция, а синът му е прострелян в челюстта.

Това е четвъртият опит за покушение срещу Митко Русия, който е криминално проявен за лихварство, домови кражби, кражби на автомобили, както и за други видове престъпления. Бил е подсъдим за някои от тях.

Първият е още преди 2010 г., когато лихварят е прострелян с няколко куршума. Лекарите обаче успяват да го спасят.

През 2011 г. в. "24 часа" публикува разследване за бандата на Митко Русия, която изнудвала проституки чрез физическо и психическо насилие да плащат всеки месец по 100-200 лева. Рекетът бил брутален - заплахи за заливане с киселина и остригване на косата. При отказ, в публичния дом, в който работели съответните момичета, били изпращани полицаи. След тези разкрития Димитър Стоянов и трима от неговите хора - Валери Наумов-Валтера, Росен Тодоров-Дебелия и Даниел Манолов-Бидона, са задържани при акция "Силоваците". Случаят обаче не стигна до съда.

Вторият опит да бъде убит Русия е през декември 2013 г. Стрелбата отново е в столичния квартал "Младост" 1, където той живее. Мъжът бе прострелян пред супермаркет в района на 124-ти блок, който се намира в локалното на "Цариградско шосе". Тогава Димитър Стоянов бил заедно със свой познат в магазина. На излизане ги чакало такси, когато от ъгъла се появил неизвестен мъж, който извадил пистолет и прострелял Русия в лявата ръка.

Три години по-късно - на 22 март 2016 година около 19.30 часа, неизвестен стрелец откри огън по джипа на 42-годишния тогава Димитър Стоянов на бензиностанция на бул. "Цариградско шосе". Тогава Русия, който бе със свой приятел, се отърва само с одраскана от счупеното стъкло на джипа ръка. Рейндж роувърът обаче се оказа със стикер на Националната полиция, а тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че се проверява дали стикерът е истински. Самият Димитър Стоянов обясни, че това е рекламен стикер и го ползвал, за да не плаща за синя зона. Иначе нямал нищо общо с полицията.