Приятелят на Ева Каили също е арестуван в Брюксел

И Франческо Джорджи е заподозрян в корупция

ЕС
15:06 - 10 Декември 2022
3259
Приятелят на Ева Каили също е арестуван в Брюксел

Спътникът в живота на Ева Каили Франческо Джорджи също е арестуван в Брюксел по подозрения за корупция, съобщи в.”Кориере дела сера”. Италианецът е бивш парламентарен асистент на Антонио Панцери, който е сред задържаните заедно със зам.-председателката на Европарламента Каили.

Разследването на белгийските власти за предполагаема корупция в полза на Катар обхваща на практика близки един до друг хора в Брюксел – бившия евродепутат от Демократическата партия Панцери, неговия бивш асистент Джорджи, когото според в.”Република” депутатките и служителките обявявали редовно за най-красивия сътрудник в ЕП, и жената до него Ева Каили. Тя е една от 14-те зам.председатели на парламента.

Преди да се посвети на политиката Каили работела като журналистка в гръцкия тв канал Mega Channel. През 2007 г. е избрана в гръцкия парламент. През 2014 г. е гласувана за Страсбург, където е потвърдена с вот и през 2019 г.

Връзката между Каили и Панцери останала силна и след края на мандата на италианеца в европарламента. Не е тайна, че избирането за зам.-председателка на ЕП на гъркинята е станало благодарение на социалистите, близки до Панцери. Каили винаги е била много дейна сред групата на депутатите на под 40 г. Тя отговаря за социалната отговорност във фирмите, за информатиката, телекомуникациите. Замества председателката Мецола, когато е необходимо, при контактите с европейските предприемачески асоциации, с международните органи и институции, в това число ООН и Световната търговска организация, за Близкия изток. На 1 ноември Каили се срещнала с министъра на труда на Катар, „посрещайки позитивно ангажираността на Доха за правата на работниците”, както отбелязала в туитър.

Общо петима са задържаните в Брюксел по подозрения за корупция. Те се подозират за участие в престъпна организация, за която се предполага, че се е намесвала в политиката на ЕС и за корупция от Катар. Белгийските следователи смятат, че от столицата Доха са прехвърляни пари на хора с високи институциoнални позиции в европарламента. Задържани са бившият евродепутат Антонио Панцери, бившият му парламентарен асистент Франческо Джорджи, жената до него Ева Каили, зам.-председателка ЕП, Николо Фига-Таламаника, генерален секретар на „Няма мир без правосъдие”, и Лука Визентини, генерален секретар на Международната конфедерация на синдикатите, цитира 24 часа. До град Бергамо в Италия са арестувани съпругата и дъщерята на Панцери.