Приз "Андрей Баташов" за младия актьор Севар Иванов

Наградата му бе връчена от Ордена на рицарите тамплиери за постижения в театралното и филмово изкуство и ярко изразени християнски качества

Култура
13:23 - 26 Септември 2022
2796
Приз "Андрей Баташов" за младия актьор Севар Иванов

Младият актьор е новият носител на приза на името на Андрей Баташов, който се връчва всяка година от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим - Велик приорат на България на творци до Христова възраст на 33 години. Важно е те да имат не само впечатляващи творчески постижения на сцената и екрана, но и благородна дейност в полза на обществото. Отличието на Севар Иванов бе дадено от Великия приор Румен Ралчев на специална церемония, на който в Ордена бяха приети и нови 42 Рицари и Дами.

Мотивът на рицарите-тамплиери да наградят Севар Иванов е заради неговите постижения в театралното и филмово изкуство и ярко изразени християнски качества. В момента той е и заместник-директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

Призът е красива статуетка воин, създадена от скулптора Спас Киричев, и специална грамота указ на Великия приор на Велик приорат България акад. ген. Румен Ралчев.

Великият приор акад. Румен Ралчев връчва наградата на името на Андрей Баташов на Севар Иванов

"Правим това, за да се поддържа жива паметта за незабравимия актьор, който си отиде от нас на 45 години. Всеки един от тези, които станаха носители на наградата, има принос в развитието на културата и притежава християнски качества - щедрост, състрадание, безкористност, достойнство и т.н.", каза Великият приор на България акад. Румен Ралчев. Призът представлява статуетка воин, създадена от скулптора Спас Киричев, и специална грамота.

Севар Иванов е петият лауреат на наградата "Андрей Баташов", която се връчва от 2018 г. Преди него носители са актьорите Владимир Зомбори, Йордан Ръсин, Бойко Кръстанов и Филип Буков.

"Андрей Баташов беше първият велик церемониалмайстор на Ордена на рицарите тамплиери в България. Той бе човек, който в самото начало на създаването на Ордена влезе в него. Андрей не разполагаше с огромни средства и затова правеше благотворителни постановки, като приходите от тях даряваше на Ордена. Когато се разболя, ние, братята, събрахме 72 000 лева и ги дадохме в "Токуда", за да заплатим за лечението му, което за съжаление завърши фатално. Но по този начин спасихме апартамента на покойната му майка Теодора, който беше заложен, за да се лекува", разказа акад. Румен Ралчев.

Андрей Баташов беше първият велик церемониалмайстор на Ордена на рицарите тамплиери в България

Севар Иванов е роден на 23 декември 1993 г. в София. Завършил е Национална търговско-банкова гимназия с профил банково дело с френски език, а по-късно – актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Носител е на наградата „Най-най-най“, която се присъжда ежегодно на най-талантливите студенти в Театралната академия от техните колеги.

Севар бе и част от трупата на Младежкия театър „Николай Бинев“. Иванов прави силна роля като Дориан Грей в спектакъла по романа на Оскар Уайлд „Портретът на Дориан Грей“ на режисьора Стайко Мурджев.

Изпълнението донесе на талантливия артист номинация за театралната статуетка „Икар“ на Съюза на артистите в България за най-добра водеща мъжка роля. През 2022 г. Севар Иванов получи „Икар“ за поддържаща роля за играта си като Агатон във „Федра сияйната“ под режисурата на Бойка Велкова.

Севар Иванов се е снимал в редица игрални филми и сериали: „На границата“ на Станимир Трифонов, „Следвай ме“ на Дочо Боджаков, „Имало една война“ на Анри Кулев и др. Влиза в образа на Васил Левски в документалната лента на Камен Воденичаров „105 минути София“ и така става най-младият актьор, създал образа на Апостола на екрана.

Младият актьор е докторант в катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС.