Призив от Съвета на Европа: Правителствата да подкрепят журналистите в кризата

Медиите трябва да са свободни да отразяват извънредната ситуация, заяви Мария Пейчинович-Бурич

Политика
15:24 - 30 Април 2020
1534
Призив от Съвета на Европа: Правителствата да подкрепят журналистите в кризата

Правителствата да не ограничават неправомерно свободата на медиите в кризата. Това призова в свое изявление по повод Световния ден на свободата на печата 3 май, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич.

"Правителствата са изправени пред безпрецедентни предизвикателства по време на кризата с Ковид-19, но положението не бива да се използва, за да се запушва устата на журналисти, или да им се пречи", заяви тя.

"Медиите трябва да са свободни да отразяват всякакви аспекти на кризата. Журналистите играят ключова роля и имат специална отговорност да осигуряват навременна, точна и надеждна информация на обществеността. Те трябва да са в състояние да подлагат на проверка решенията на властите в отговор на пандемията. С отговорно отразяване журналистите могат и да помогнат да се избегне изпадане в паника и да изтъкват положителни примери на солидарност в нашите общества. Лично аз съм впечатлена и насърчена от множеството медийни материали, на които съм попадала за граждани, които си помагат, и за санитари, медицински сестри и други герои на фронтовата линия на тази криза", заяви Бурич.

Генералният секретар на Съвета на Европа изрази тревога от изводите на годишния доклад на Платформата на Съвета на Европа за защита на журналистиката и безопасността на журналистите, който се изготвя от 14 НПО в областта на медийната свобода. В него се отбелязва тенденция към покачване на насилието и тормоза срещу журналисти през миналата година.

"За жалост продължава наблюдаваната през последните години тревожна тенденция към насилие и тормоз на журналисти. Твърде много журналисти са в затвора и има твърде много случаи на безнаказани убийства на журналисти. Известно ми е и тежкото икономическо положение, в което се намират много журналисти днес", каза генералният секретар на Съвета на Европа.

Тя насърчи страните членки на Съвета да защитават ролята на журналистите като важен елемент от необходимия контрол и баланс на властите в демократичните общества.

В годишния доклад за 2020 г. на Платформата за защита на журналистиката и безопасността на журналистите, който бе публикуван вчера от 14 НПО, са изброени 142 сериозни заплахи за журналисти в 47-те страни членки на Съвета на Европа. Те включват 33 физически нападения, 17 нови случаи на задържане и пращане в затвор, 43 случая на тормоз и сплашване и два нови случаи на безнаказаност при убийство. Понастоящем има общо 22 случая на ненаказани убийства на журналисти, а към края на 2019 г. в затвор са се намирали най-малко 105 журналисти.