ПРИЗНАНИЕ: Дървената мафия е под политически чадър

Актуални новини
11:55 - 23 Януари 2022
4765
ПРИЗНАНИЕ: Дървената мафия е под политически чадър

Кражбите и незаконната сеч на дървената мафия е под закрилата на определени партии. Това разбрахме от думите на депутата от ПП Александър Дунчев пред БНР.

От два до три пъти от пазарната цена на дървесината губи държавата заради корупционни практики. Това заяви народният избраник от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев във връзка с все още бавещото се преструктуриране на Агенцията по горите и изваждането ѝ от земеделското министерство, договорено между коалиционните партньори.

"Парите, които се правят от горско стопанство в България, са около 500 млн. лева. Интерес са и дървата за огрев... Законът изисква общините да отговарят за процеса по снабдяване с дърва за огрев на местното население, но това го правят държавните горски стопанства, т.е. схемата се разширява, въвличат се вътре и горски служители, а това създава възможност за кадруване на кметовете в горските стопанства.

Под натиска на кметове кръгът от фирми, които получават достъп до дървесината, се затваря до степен, че държавата губи два до три пъти от пазарната цена на дървесината“, посочи той. По думите му това облагодетелства фирми с политически протекции.

„Кражбите в горите са в резултат на политически схеми”, призна Дунчев. Според него превръщането на Агенцията по горите в независима държавна агенция към министър председателя ще даде възможност горите да бъдат опазвани като ресурс от първостепенна важност.

„Досега то беше и все още е под шапката на министерството и земеделското лоби доведе до това горите да се управляват като картофена нива, а не като един от най-безценните ресурси", заяви той.

По думите му има голям интерес да няма държавна агенция, защото без нея се улеснява политическото кадруване и натиска върху горската система.

"Няма пари за механизиран дърводобив, работниците бягат от гората, цените се държат ниски. Когато няма кой да добива дърва, те си стоят в гората. Вместо да спираме износа, трябва да си променим политиката.

Затова е важно да има държавна агенция по горите, която да развива политики - как да стимулираме механизацията на дърводобива, да има достатъчно заплащане, да видим как тази дървесина да стига до българските преработватели.

Износът ни балансира цените, ако затворим за вътрешния монопол ползването на дървесина, цените ще паднат още, от това дърводобивните фирми и горските стопанства ще губят още повече и ще печелят единствено дървопреработвателите в България", посочи още той.