Признание?! Кръщават само аулата от Чирковата болница на него

Топ
13:22 - 13 Януари 2021
1606
Признание?! Кръщават само аулата от Чирковата болница на него

Ръководството на болницата "Св. Екатерина" реши само аулата на лечебното заведение да носи името на покойния кардиохирург проф. Александър Чирков. Модерната 170-местна аула на УМБАЛ „Св. Екатерина“ вече носи името му. Залата е мястото, в което се събира на научни симпозиуми цветът на кардиохирургията у нас и се провеждат международни форуми, обучават се млади специалисти, отбелязаха от там. 

Проф. Чирков бе надрастнал времето си и благодарение на него се разви модерната сърдечна хирургия у нас, мотивира решението директорът на болницата проф. д-р Генчо Начев. Той разказа, че проф. Чирков особено е държал на следдипломната квалификация и е съдействал за изпращането на млади лекари на специализация в чужбина във водещи кардиологични и кардиохирургични центрове.

През 1984 г. тогавашното правителство възлага на проф. Чирков да положи началото на модерната кардиохирургия у нас. През 1984-1985 г. базата на болницата се модернизира и се оборудва с най-съвременна апаратура. За кратко време се въвежда нов стил на работа по европейски модел и се постигат значителни успехи. 

Кардиохирургът печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на кардиохирургията, сърдечносъдовите заболявания и трансплантации и превръща „Св. Екатерина“ в една от най-модерните болници у нас и на Балканите.