Призоваха финландците да се откажат от сауната

Новини
12:33 - 12 Октомври 2022
2296
Призоваха финландците да се откажат от сауната

Финландската електроразпределителна компания „Фингрид“ вижда намаляването на потреблението на електроенергия със 7% като добро начало. Следва да се припомни обаче, че зимните студове във Финландия тепърва предстоят, пише финландският вестник „Ита-Саномат“.

Преди седмица „Фингрид“ изчисли, че 10% намаление на потреблението на електроенергия през пиковите периоди би било сравнимо с производствения капацитет на третия реактор на АЕЦ „Олкилуото“.

Спестяването на електричество и изборът на конкретно време за използването му може да окаже решаващо влияние върху това дали Финландия ще успее да избегне недостига на електричество и спирането на тока през зимата.

Как финландците могат да намалят консумацията на електроенергия с 10%? Може ли това да се постигне само за сметка на домакинствата? Кои мерки за спестяване са най-ефективни и разумни?

Много е лесно да намалите консумацията на електроенергия - ако преместите времето за използване на домакински уреди.

Нещата, които изискват активно използване на електроенергия, е най-добре да се правят преди 16 часа и след 20 часа. Например, по това време може да се включва пералнята, съдомиялната машина, фурната, да се зарежда електрическата кола, да се затопля електрическата сауна.

По този начин консумацията на електроенергия през пиковите периоди може да бъде значително намалена.

„От използването на сауната по време на пиковите периоди трябва де се откажете напълно, както и използването на перални и съдомиялни машини“, препоръчва Пайви Суур-Уски, експерт в държавната компания за устойчивост „Мотива“.

„Намаляването на потреблението на електроенергия с 10% е съвсем реалистично и дори лесно, тъй като има много дребни неща, които могат да се направят през друго време.“

Дори в по-малки домове с електрическо отопление, отоплението на помещенията може да бъде планирано, за да се избегнат сутрешните и вечерните пикове. За няколко часа отоплението може да бъде напълно изключено.

Директорът на „Фингрид“ Туомас Раухала отбелязва, че не е възможно да се постигне намаляване на потреблението на електроенергия в цялата страна само чрез действията на домакинствата.

„За момента не може да се каже дали ще бъде лесно или трудно да се постигне тази цел“, казва Раухала. В момента се проучват различни възможности за гъвкав подход към използването на електроенергия за отопление, вентилация и други процеси.

В допълнение, степента на намаление на потреблението на електроенергия ще бъде повлияна от поведението на потребителите в началото на зимния сезон.

Финландия вече започна да въвежда мерки за пестене на електроенергия. През септември дневното потребление на електроенергия е намаляло с 8%, а нощното със 7%. Ситуацията може да се промени от решението на някои предприятия да прехвърлят значителна част от производството през нощта.

Все още не са формулирани точните цели за пестене на енергия в целия ЕС. Изглежда, че на ниво ЕС се цели да се намали потреблението с поне 5%.

В съответствие с плановете на ЕС се планира да се намали потреблението на електроенергия с 10% през пиковите периоди.

Програмата на ЕС за енергоспестяване стартира в началото на декември и приключва в края на март 2023 г.

„Можем да избегнем недостига на електроенергия, ако и когато можем да постигнем 5%, 10% или дори 15% намаление на потреблението на електроенергия на национално ниво“, казва Раухала.

„Намаляването на потреблението на електроенергия в домакинствата ще стане особено важно, ако три фактора - вътрешното производство, вносът от Швеция и студеното време - се обърнат срещу нас.“

Всички трябва да спестяват - семействата, собствениците на големи имоти, търговията и промишлеността, публичният сектор, напомня той.

В момента Финландия консумира около 8000 мегавата, а предварителните изчисления за пиковото потребление на електроенергия през предстоящата зима са 14 400 мегавата. По-голямата част от увеличението на потреблението на електроенергия ще бъде за отопление.