Призоваха Мицотакис да даде оставка

ЕС
12:43 - 28 Март 2024
1157
Призоваха Мицотакис да даде оставка

В парламента в Атина продължават дебатите по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в „обяснителен режим“ срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори.

Обсъждат се теми от различни сектори - от опити да се прикрият виновните политически лица за железопътната катастрофа, която преди година отне живота на 57 души, до констатация на Евростат, че Гърция е най-бедната страна в ЕС след България, съобщава БНР.

Евродепутатът Йоргос Кирцос заяви: „Имаме вторият най-нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението. Това е жестоката истина на официалната статистика“.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА призова премиера да подаде оставка и следващите предсрочни избори дори да се проведат с международни наблюдатели, защото опозицията няма доверие в правителството. Остри са критиките и за състоянието на здравеопазването и образованието.

Гласуването на вота на недоверие ще е късно тази вечер (28.03). Не се очаква правителството да падне, защото управляващите консерватори имат мнозинство в парламента.