Призракът на Зелената дама стене от любов

От 5 века се разхожда във френски замък и плаши живите

Мистика
14:18 - 09 Октомври 2020
3198
Призракът на Зелената дама стене от любов

Замъкът Брисак се намира във френския департамент Мен е Лоар и има дълга и интересна история. Това е историята за La Dame Verte, или Зелената дама. Брисак е най-високият замък във Франция и е построен от граф Анжуйски през XI век. През XIII век замъкът преминал към крал Филип II Огюст, който го предал на Гийом де Рош.

През 1435 г. Брисак станал собственост на Пиер дьо Брезе, богат министър на крал Карл VII, а в 1455 била завършена реконструкцията на замъка, отбелязва Мегавселена. Следващият собственик станал синът на Пиер – Жак дьо Брезе. През 1462 г. Жак дьо Брезе се оженил за Шарлот Валоа, незаконна дъщеря на Карл VII и неговата любовница Агнес Сорел. Шарлот била доведена сестра на крал Луи XI.

Твърдят, че бракът между Шарлот и Жак дьо Брезе бил политически мотивиран, те не се обичали. Освен това двамата имали съвсем различни характери. Жак обичал да прекарва времето си на свеж въздух, да ходи на лов, а Шарлот предпочитала светското общество. 

На 31 май 1477 година Жак се върнал от лов, вечерял с жена си, а след това се оттеглил в стаята си. Посред нощ слуга го събудил и му казал, че при жена му е дошъл чужд мъж. Жак с очите си видял двамата любовници и в пристъп на ярост ги убил. След това напуснал замъка, тъй като не можел да понася стенанията на призраците на жена си и нейния любовник.

Смята се, че днес само призракът на Шарлот се разхожда из замъка, тъй като никой не е виждал привидението на нейния любовник. Сегашните собственици на замъка, потомците на Рене дьо Косе, придобил замъка през 1502 година, са свикнали с нейното присъствие, но гостите се страхували.

Виждали я в една от кулите на замъка – винаги облечена в зелена рокля. Оттам е и името й Зелената дама. На лицето на призрака имало черни дупки вместо нос и очи. Нейните стонове силно се разнасят нощем из целия замък. Разбира се, има и други версии – че двата призрака на любовниците се разхождат спокойно вече пет века, като женският се явява само на мъже, а мъжкият – само на жени.