Проба: Броят ни електронно през март

Всяка сграда ще влезе в регистър с географските си координати, определени по време на предварителни проверки

Новини
16:45 - 06 Февруари 2020
1419
Проба: Броят ни електронно през март

Ново преброяване на населението на страната предстои през януари 2021-а, а през март ще тръгнат пробните изчисления. За нас успех би бил да направим снимка с максимално висока резолюция, така че да обхванем всички детайли в портрета на населението, което ще преброим, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Инициативата ще се проведе на два етапа – преброяване по интернет и преброяване с преброители, като пробните регистрации ще са между 20 и 26 март тази година.

Около 200 експерти ще посетят домакинствата само в Разград, Велинград и "Студентски град" в София от 27 март до 2 април. Общинари ще направят и предварително райониране между 9 и 13 март.

Ще бъдат направени и допълнителни изследвания за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението. Някои от въпросите са колко деца имаме, колко бихме искали, защо хората създават потомство, откога живеем във въпросното населено място, имаме ли намерение да се местим и т.н. 

Разград и Ясеновец са включени в пробно преброяване през март

Новото за преброяването през 2021 г. е т.нар. георефериране. Всяка сграда, обект на преброяването ще влезе в регистър с географските си координати, които ще бъдат определени по време на предварителния обход и на самото преброяване. След като бъде създадена, базата данни ще бъде предоставена за ползване от общините, които сами ще могат да актуализират жилищния фонд на общината си.